Stavebnictví v Česku propadlo v březnu o 3,1 %. Průmyslová výroba vzrostla o 15 procent. (Ilustrační foto)

Stavebnictví v České republice propadlo v březnu meziročně o 3,1 %. Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 15 procent. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s únorem však stavební produkce v ČR stoupla.

Bytů se v Česku začalo v březnu stavět meziročně o 2,1 procenta méně. Dostavělo se jich o 51,9 procenta více, než před rokem.

„Růst počtu i objemu nových stavebních zakázek byl zčásti ovlivněn nízkou základnou z 1. čtvrtletí roku 2020, kdy byla některá výběrová řízení z důvodu začínající epidemie dočasně pozastavena,“ vysvětlil Radek Matějka z ČSÚ.

Bytů se v ČR začalo stavět 2881, což je meziročně o 2,1 méně. V bytových domech došlo k poklesu zahájených staveb bytů o 31,8 procenta. Počet dokončených bytů však v březnu vzrostl o 51,9 procenta.

Průmysl vzrostl

Průmyslová výroba v březnu reálně meziročně vzrostla o 14,9 procenta. Meziměsíční nárůst činil 3,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 23 procent.

Meziroční růst průmyslové produkce o bezmála 15 procent byl podle ČSÚ ovlivněn loňským omezením výroby kvůli nástupu pandemie.

Vysoký meziroční růst produkce vykázala zejména odvětví, která byla od poloviny loňského března zasažena úplnou uzávěrou a která jsou spolu navíc velmi úzce propojena.

Například výroba automobilů v březnu meziročně vzrostla o 47 procent a výroba pryžových a plastových výrobků o 22 procent. (sfr)