Východočeská firma KOVAP přiblížila ve videu a katalogu výrobu plechových hraček fanouškům, ale i zákazníkům. (Ilustrační foto)

Tradiční český výrobce plechových hraček, východočeská firma KOVAP, připravila pro své zákazníky a fanoušky několik novinek, které jim poodhalí zákulisí výroby. Vedle poutavého videa je to zejména zbrusu nový katalog, který je zároveň představením procesu vzniku oblíbených hraček.

Historie a tradice společnosti KOVAP sahá až do roku 1946. Za více než sedm desítek let své existence zde byla vytvořena celá řada hraček, které dodnes patří ke vzpomínkám na dětství většiny z nás.

Ikonický plechový traktůrek na klíček, beruška, co nikdy nespadne ze stolu, horská dráha nebo třeba mechanický kluk na tříkolce – to jsou jen některé z výrobků, které patří do portfolia firmy dodnes.

Neméně zajímavý je také proces vzniku hračky, ve kterém hlavní roli hraje nápaditost, zručnost, přesnost i pečlivé řemeslné zpracování.

Ruční práci, která se v produktech skrývá, ukazuje nedávno zveřejněné propagační video společnosti KOVAP.

Tvůrci videa nás pozvou do malebného podhůří Orlických hor, kde se v malé obci Doly nachází jeden ze dvou výrobních závodů společnosti. Ten se zaměřuje zejména na produkci nástrojů a dílů pro výrobu plechových hraček.

Samotná kompletace pak probíhá ve druhém provozu v Chuchelně u Semil. Video také představuje tváře lidí, kteří hračkám pomocí svých šikovných rukou vdechnou život.

Někteří z nich pracují ve firmě v podstatě celý život a video je i poděkováním a pochvalou za jejich práci, která přináší mnoho radosti dětem i dospělým.

Sledovat můžeme jak výrobu a přípravu forem a nástrojů, tak proces, kterým hračka vzniká. Od ofsetového potisku plechu, přes jeho lisování až po výrobu jednotlivých dílů před jejich kompletací.

Tradici výroby plánuje společnost dále rozvíjet, a k tomu je potřeba prostory postupně modernizovat. Video je tedy zároveň i dokumentem o tom, jak vypadají budovy právě nyní, v roce 2021.

Video není určeno jen pro fanoušky značky, vidět by ho měly také děti, které tak poznají, co vše se skrývá za hračkou, kterou drží v rukou.

V podobném duchu se nese i nový katalog výrobků firmy. Kromě toho, že ukazuje kompletní portfolio produktů, jejichž krásu a kvalitu nechává vyniknout díky moderní čisté grafice a novým fotografiím, představuje globálně i firmu KOVAP.

Připomíná nejen historii společnosti, ale také všechna řemesla a obory výroby, bez kterých by plechová hračka nemohla vzniknout. Těmi jsou například kovoobrábění, lisování plechu i plastu, tlakové lití zinku a samozřejmě ofsetový potisk plechu. Fotografie, pořízené s důrazem na detail, umožní „podívat se pod ruce“ šikovným řemeslníkům.

Čtenáři mohou také nahlédnout do nitra mechanických hraček a poodhalit tajemství strojků, které je pohánějí. Celým katalogem se prolíná symbolika dětských a dospělých rukou hrajících si s hračkami.

Právě ruce autoři zvolili jako symbol toho, že hračky KOVAP okouzlují již třetí generaci zákazníků. Naplňuje se tak motto katalogu i celé společnosti: „Sehráváme generace“. (pel)