Evropská komise chystá očkovací pasy pro cestování na kontinentu. (Ilustrační foto)

Evropská komise navrhla zavedení koronavirovych pasů pro pohyb v rámci Evropské unie (EU). Tzv. digitální zelený certifikát vystavený na základě očkování, negativního testu nebo prodělaného covidu-19 umožní volný pohyb na kontinentu.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Přesnou podobu legislativy ještě musí schválit členské státy. Podle zdroje z Bruselu by certifikát měl být vybaven QR kódem nesoucím jméno, datum narození a informaci o zdravotním stavu člověka – tzn. zda je naočkován, je otestován PCR testem, nebo covid-19 prodělal.

Na vyžádání bude „covidový pas“ i v papírové podobě. Platné budou navíc jen vakcíny, které schválila k použití Evropská léková agentura (EMA). Zatím jde tedy o preparáty firem Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson.

Omezení mohou mít různou podobu – od úplných zákazů vstupu po povinnou karanténu po příchodu do země. Jednotlivé státy o tom budou rozhodovat individuálně.

Sdílená data bude shromažďovat tzv. digitální brána napojená na systémy jednotlivých členských zemí, kam budou moci lidé nahrávat potřebné informace.

Podle informací ČT panují kolem samotného očkovacího pasu v Evropě neshody. Proti je od začátku třeba Francie nebo Německo, kterým vadí, že by mohly vzniknout dvě kategorie občanů EU.

Na druhou stranu jižní státy, jako je Řecko nebo Španělsko, které jsou závislé na turistickém ruchu, na těchto pasech trvají.

Koronavirový pas by mohl být také využit třeba při hromadných akcích jako jsou festivaly, koncerty nebo umožnit přístup do baru atd. (pel)