Pražský primátor Zdeněk Hřib zaútočil na premiéra Andreje Babiše. Tvrdí, že ve skladech pražských nemocnic jsou tisíce nepoužitých dávek vakcíny proti koronaviru.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se znovu střetl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), tentokrát kvůli vakcínám proti koronaviru. Hřib informoval, že v pražských skladech leží zbytečně 28 tisíc dávek Pfizer/BioNTech, které nebyly vyočkovány. Podle premiéra šlo ale o čerstvou zásilku a Hřibovi vzkázal, aby se staral o své. 

„Apeloval jsem dnes na premiéra, aby zajistil rychlé očkování nebo rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží v pražských státních nemocnicích. Jde o 28 tisíc dávek, jen čtvrtina je určená pro Prahu. My nemáme na distribuci Pfizeru vliv, řídíme jen rozdělování Moderny a Astra Zenecy, napsal Hřib na Twitter.

Přiložil také následující tabulku s konkrétními čísly.

„Počet vakcín v Praze dnes bude průběžně růst, protože dnes probíhá závoz vakcín Pfizer. Včera jich ale měly státní nemocnice ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné. Snímek je z oficiálního vládního systému ke včerejšku. V každé ampulce je 6 dávek,“ doplnil pražský primátor.

Podle premiéra Babiše však Hřib jen manipuluje s informacemi.

„Proč lžete? Vakcíny dorazily do pražských nemocnic dnes ráno, takže logicky nebyly všechny rozvezené. Moc dobře víte, že část těchto vakcín Pfizer je rezerva pro celou ČR. Zároveň by se váš koordinátor mohl začít konečně bavit s pražskými nemocnicemi, které ignoruje,“ reagoval předseda vlády na Twitteru.

Hřib ovšem odmítl, že by operoval s nesprávnými informacemi. Tvrdí, že v době, kdy své vyjádření posílal, byly nejaktuálnější. Při jednání Asociace krajů ČR s vládou a Centrálním řídícím týmem proto žádal, aby byly co nejdříve rozvezeny do krajů.

Podle systému Chytrá karanténa pak v pondělí večer zbývalo v Praze 12 189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

„Z nich bylo 8 679 určených na dnešní očkování a zbývajících 3 510 slouží jako nouzová zásoba pro všechny kraje v ČR. Dnes přišla nová zásilka, kde je 39 780 vakcín od tohoto výrobce,” uvedla Chytrá karanténa na Twitteru.

Od začátku očkování proti covidu-19 v prosinci 2020 bylo v Praze vyočkováno 175 961 dávek vakcíny, z toho 3 tisíce v pondělí. Obě dávky dosud dostalo 68 193 lidí. (pel)