Policie nevpustila stovky občanů na demonstrace v Praze proti vládním opatřením. Desítky lidí byly pozatýkány.

Občanům nespokojeným se současnou situací a vládními opatřeními policie zakázala demonstrovat. Do Prahy vyrazily autobusy z několika krajů Česka, ale policisté je zastavili na hranici okresů a poslali je zpět. Desítky lidí pak byly pozatýkány, včetně poslance Lubomíra Volného. 

Autobusy sledovali policisté už od začátku, co vyrazily na cestu. Lidé však nedojeli moc daleko, přesně na hranici okresů hlídky vozy zastavily a vrátily zpět.

Na protestní akci mířili lidé například z Moravskoslezského, Plzeňského, Královéhradeckého nebo Jihomoravského kraje.

V Praze měly proběhnout dvě demonstrace. Jednu pořádala iniciativa My společně na Václavském náměstí, druhou pak spolek Chcípl PES na náměstí Staroměstském.

Obě akce byly ukončeny předčasně kvůli opatřením policie, která na místo vpustila jen maximálně povolených 100 osob. Další desítky lidí tak měly smůlu. Do vymezeného prostoru se navíc dostali jen obyvatelé, kteří mají trvalý pobyt nebo bydliště v Praze.

Účastníci demonstrací nedodržovali dvoumetrové rozestupy a většina ani neměla nasazené povinné respirátory.

Několik stovek protestujících pak vyrazilo pochodem přes Karlův most na Petřín a zpátky na Staroměstské náměstí. Později se chtěli přesunout na Václavák, ale cestu jim zatarasili těžkooděnci.

Pražští policisté omezili na osobní svobodě přibližně šest desítek osob z důvodu neuposlechnutí výzvy úřední osoby a porušení vládních nařízení“.

Jedním ze zadržených byl podle CNN Prima News poslanec Lubomír Volný, který si podle informací ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) opakovaně odmítal nasadit roušku. (pel)