(Ilustrační foto)

Situace v nemocnicích v Česku je kritická. Ve vážném stavu je rekordní počet pacientů, a to 1 329 z celkových 6 573 hospitalizovaných pacientů s covidem-19. V nemocnicích navíc už minulý týden začala chybět lůžka. Podle ministerstva zdravotnictví v žádném případě nelze udržet stávající standardy zdravotnické péče a systém v Česku se blíží limitům.

„ČR ve své novodobé historii v takové situaci nebyla. Současná situace není ničí vina a je nutné ji vnímat stejně jako jiné přírodní katastrofy či pandemie v historii,“ uvedl Vladimír Černý, náměstek ministerstva zdravotnictví a hlavní koordinátor lůžkové péče na tiskové konferenci k aktuální situaci.

Narůstá podle něj zejména počet pacientů vyžadujících intenzivní péči. Celkem je hospitalizováno 6 543 osob, z toho na JIP 1 318, na umělé plicní ventilaci pak 662 a na ECMO 21.

Kapacita lůžek JIP v Česku se podle Černého blíží vyčerpání. Volných je aktuálně zhruba 15 procent. Důvodem je podle něj i nedostatek kvalifikovaného personálu. Upozornil dále, že v žádném případě nelze udržet stávající standardy zdravotnické péče a systém se blíží limitům.

Další možnosti systému při zhoršování situace je podle Černého navyšování lůžek, kde je však velmi omezený potenciál. Dále posílení personálu do nemocnic, nebo využití lůžek v nestátních a nekrajských nemocnicích. Zmínil, že funguje i mezikrajová pomoc a uvažuje se i o pomoci ze zahraničí. V té souvislosti připomněl, že jediná oficiální nabídka byla od Německa, a to možnost umístění 9 pacientů.

Cílem je podle Černého za všech okolností zajistit základní pomoc pacientům v akutním stavu a nedopustit, „aby pacienti umírali bez pomoci na ulici“.

Podle dat ministerstva zdravotnictví hygienici v pondělí provedli 31 972 PCR testů a 59 465 antigenních testů. Pozitivních bylo 11 233.

Aktuálně nemocných je 120 823 osob, což je nejvíc od loňského října. Od počátku pandemie v Česku pak laboratoře dosud potvrdily 1 168 491 případů.

Rizikové skóre PES je na hodnotě 75 bodů ze 100, což odpovídá 4. stupni. Česko je ale kvůli zhoršující se situaci už několik týdnů ve stupni pátém.

Situace s koronavirem se v Česku nelepší ani přesto, že je země už několik týdnů uzavřena a život byl vládními opatřeními omezen na minimum. (pel)