Středoškoláci protestovali v pyžamech a županech před sněmovnou za otevření škol.

Středoškoláci chtějí zpátky do lavic. V pyžamech a županech studenti protestovali před sněmovnou proti uzavření škol s heslem „Dostaňte nás ven!“. Demonstrace byla spojena s peticí „Nesmíme obětovat děti“, která požaduje návrat do škol a naráží na problematické a nedostačující vzdělávání v distanční formě.

Upozornil na to server Novinky.cz.

„To je symbol toho, že některé děti za ten rok ještě nevylezly z pyžama, samozřejmě nadneseně, protože ten den ztrácí nějaké svoje obrysy,“ uvedl pro web František Tichý, učitel osmiletého gymnázia Přírodní škola, které setkání zorganizovalo.

Zmínil, že za iniciativou stojí samotní žáci, ale pedagogové je podpořili. Důležitým poselstvím je podle něj nejen vrátit děti do lavic, ale také aby mohly na výlet, do zájmových kroužků, scházet se s ostatními.

Pyžamo symbolizuje domácí prostředí, ve kterém se již několik měsíců distančně učí, a heslo akce vyjadřuje prosbu, aby poslanci dětem a mládeži pomohli jejich sociální izolaci, vyplývající z karantény a distančního vyučování, prolomit.

Protestní akce je spojena s peticí „Nesmíme obětovat děti“, která cílí na návrat do škol a naráží na problematické a nedostačující vzdělávání v distanční formě.

Připravili ji zástupci škol, místních samospráv, psychologů a organizací pracujících s dětmi, upozorňuje, že zavřené školy i zrušené volnočasové aktivity pro děti již dávno nepředstavují pouze ohrožení v oblasti kvality vzdělání, ale i zdravého osobnostního vývoje a psychického zdraví.

Zároveň žádá vládu České republiky o umožnění venkovních vzdělávacích aktivit a mimoškolních zájmových aktivit pro děti.

Pod heslem “Dostaňte nás ven!” začala petici podporovat Studentská rada Gymnázia Přírodní škola. Apel na vládu nyní sdílí a podporují mladí lidé, rodiče i učitelé na sociálních sítích a vyzývají poslance, influencery, známé osobnosti a všechny občany, aby petici podpořili a vytvořili tak tlak na vládu. (pel)