Nový americký prezident Joe Biden navrhl prodloužit odzbrojovací smlouvu START o jaderných raketách. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Nový americký prezident Joe Biden navrhl prodloužit odzbrojovací smlouvu START o jaderných raketách. Bílý dům naznačil, že bude usilovat o prodloužení smlouvy o 5 let. Putinův Kreml tento krok nové americké administrativy uvítal.

Smlouvu START podepsali v roce 2010 v Praze americký prezident Barack Obama a tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Smlouva omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně. Její platnost však vyprší letos 5. února.

Kreml v pátek uvítal čtvrteční vyjádření Bílého domu, že nový americký prezident Joe Biden bude usilovat o pětileté prodloužení dohody s Ruskem o omezení strategických jaderných zbraní, zvané Nový START.

„Můžeme jedině uvítat politickou vůli prodloužit tento dokument,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Dodal však, že „vše záleží na detailech tohoto návrhu“. Moskva prý nyní čeká na detaily návrhu.

Rusko již nějajkou dobu naznačovalo ochotu prodloužit smlouvu bez jakýchkoliv předběžných podmínek či změn. Vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa však předložila řadu požadavků.

USA se neúspěšně snažily přesvědčit Čínu, aby se k dohodě START připojila. O možnosti zahrnout do prodloužené dohody Čínu se zmínil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Prezident (Biden) dlouho jasně říkal, že dohoda Nový START je v zájmu národní bezpečnosti Spojených států. A toto prodloužení má ještě větší smysl v době, kdy jsou vztahy s Ruskem tak nepřátelské, jaké jsou nyní,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

V nové americké administrativě však údajně nepanuje jendotný názor na to, na jaké období má být smlouva START prodloužena. Antony Blinken, který se má stát novým ministrem zahraničí USA, prosazuje pětileté prodloužení. Jiní vysocí představitelé administrativy uvažují o prodloužení smlouvy o jeden či dva roky. (sfr)