Nouzový stav se prodlouží do 14. února, schválili poslanci. (Ilustrační foto)

Česko je ve stavu nouze kvůli šíření epidemie koronaviru už 109 dní. Poslanecká sněmovna schválila návrh komunistů na prodloužení nouzového stavu do 14. února. Znovu tak prošel návrh KSČM. Babišova vláda navrhovala termín 21. února. Nouzový stav platí v Česku od 5. října 2020. 

Opoziční strany návrh nepodpořily.

Kabinet už popáté během 2. vlny koronaviru žádal sněmovnu o prodloužení šíření epidemie covidu-19.

Komunisté slíbili kabinetu nouzový stav podpořit, pokud splní jejich podmínky, které si nadiktovali. V předchozích hlasováních o prodloužení stavu nouze přitom několikrát nakonec prošel komunistický návrh.

Menšinová vláda ANO a ČSSD požadovala prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do 21. února.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je cílem dosáhnout zásadního obratu v boji s pandemií koronaviru. Zásadní je podle něj očkování, které ovšem brzdí zpožděné dodávky vakcín.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) zdůraznil, že epidemická situace je v Česku riziková a bez nouzového stavu není možné rychle přijímat efektivní opatření.

S nemocí covid-19 je hospitalizováno 6 378 občanů, z toho 1 100 na jednotkách intenzivní péče. Podle Babiše by bylo třeba snížit tyto počty na 3 tisíce hospitalizovaných, z toho 450 na JIP.

Komunisté, kteří vládní menšinový kabinet tolerují a zatím vládu při schvalování o prodloužení nouzového stavu vždy podrželi, si nadiktovali několik podmínek.

Jednak chtěli, aby se k 1. únoru vrátili do škol žáci 1.stupně, posledních ročníků a maturanti. Požadovali také jednání o rozvolnění provozu obchodů a služeb a o ukončení zákazu nočního vycházení.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že ve sněmovně musí zaznít jasné přísliby splnění podmínek jeho strany. V tom případě je strana ochotna pro prodloužení stavu nouze hlasovat, ale pouze do 14. února.

Opoziční poslanci se v minulosti k prodlužování nouzového stavu stavěli odmítavě.

SPD naopak prodloužení odmítá úplně. A stejně tak i TOP 09.

„Pro opětovné prodloužení nouzového stavu ruku nezvedneme. Vláda naše návrhy trvale ignoruje a živnostníkům se vysmívá do obličeje slovy o monstrózní pomoci, kterou nikdo z nich neviděl. Je nám odepřeno být součástí řešení a my proto nemůžeme nést odpovědnost za činy vlády,“ napsala Markéta Pekarová Adamová na Twitteru.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda není schopna zdůvodnit potřebu nouzového stavu.

„Nebudeme vládě dávat bianco šek,“ řekl Fiala a dodal, že požadavek vlády odmítne celá koalice Spolu – tedy ODS, lidovci a TOP 09.

Sněmovna schvalovala prodloužení nouzového stavu už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Babiše přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Stejně tak to bylo 9. prosince, kdy vláda požadovala prodloužení až do 11. ledna, ale nakonec prošel rovněž komunistický návrh do 23. prosince.

A naposledy 22. prosince vláda s hlasy komunistů ve sněmovně schválila prodloužení do 22. ledna. (pel)

Rvačka ve sněmovně: Poslanci si začali nadávat. Pak se i s dalšími poprali