Česká pošta utratila kvůli koronaviru 750 milionů korun navíc. Ministr vnitra Hamáček bude žádat kompenzace po premiérovi Babišovi. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká pošta utratila kvůli koronaviru 750 milionů korun navíc. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude požadovat kompenzace po premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Peníze chce státní podnnik použít na navýšení mezd pošťáků. 

Ministerstvo vnitra o tom informovalo na webu.

„Nejcennější, co pošta má, jsou lidé. Těch je dnes 27 tisíc. Budu chtít, aby vláda poště kompenzovala 750 milionů, které pošta musela vynaložit navíc kvůli covidu-19. Úsporu chceme použít na zvýšení platů pošťáků o 5 %,“ uvedl ministr vnitra.

Hamáček jednal s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem a zástupci poštovních odborů o aktuální situaci ve státním podniku. Shodli se na tom, že státní podnik je ve složité situaci, a to kvůli nedostatečné kompenzaci státu za objednané služby v minulých letech, poklesu počtu listovních zásilek i koronavirové krizi.

Ministr vnitra reagoval také na informace médií z uplynulých dní o tom, že se pošta chytá propouštět až 2 500 tisíce zaměstnanců.

„Děkuji zaměstnancům pošty za to, jak zvládli zajistit poštovní služby během krize. Ujišťuji, že žádné masivní propouštění pošta nechystá. Přesto je nutné pokračovat v restrukturalizaci podniku,“ vysvětlil Hamáček s tím, že nutná restrukturalizace se dotkne maximálně několika set doručovatelů.

Ministr vnitra upozornil, že počty uvedené pošty 2 300 propuštěných pošťáků jsou nepřesné. Reálně se dle České pošty uvažuje o čísle 1 500.

V tom je podle Hamáčka započítáno 200 odchodů do důchodu, 200 administrativních pracovníků a 400 nepoštovních zaměstnanců.

Ze 700 poštovních doručovatelů, kterých se restrukturalizace v jarních měsících příštího roku má týkat, dostane navíc 400 nabídku na přechod do segmentu balíkoven, který na rozdíl od listovních zásilek roste.

Pošta současně sníží platy managementu podniku o 5 procent a tyto úspory využije k navýšení mezd řadových zaměstnanců. Přestože v minulém roce došlo k plošnému nárůstu platů pošťáků o 5 procent a rok předtím o 10 procent, mzdy jsou stále pod celostátním průměrem.

„Mám zadání dostat poštu z ekonomických obtíží. Plánovanou ztrátu jsme nepřekročili, covid-19 ale situaci zkomplikoval. Pokud musíme přistoupit ke snižování počtu zaměstnanců, snažíme se maximálně využívat přirozené fluktuace a odchodů,“ uzavřel generální ředitel Knap.

Česká pošta hospodařila v roce 2019 se ztrátou 376 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku. (pel)

Státní Česká pošta nadělí zaměstnancům pod stromeček výpovědi. Hamáček chce vysvětlení