Evropská komise nabízí státům dotace na začlenění přistěhovalců z mimounijních zemí do společnosti. (Foto: Redakční koláž)

Evropská komise chce členské státy motivovat dotacemi, aby lépe začleňovaly migranty z mimounijních zemí do Evropy. Peníze mají putovat třeba na rovný přístup k vzdělávání, zaměstnání, hledání bydlení nebo lékařskou péči. 

Vyplývá to z nezávazného plánu Evropské komise na roky 2021 až 2027. Podle dat Bruselu se z asi 446 milionů obyvatel členských zemí narodilo 34 milionů (8 procent) mimo Unii.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová uvedla, že větší integrace bude výhodná pro obě strany, protože umožní imigrantům „plně rozvinout jejich potenciál a naše společnost bude profitovat z jejich síly a schopností“.

Brusel chce mj. umožnit dětem přistěhovalců dosáhnout lepšího vzdělání včetně zvládnutí jazyka, a mít tak jednodušší cestu k uplatnění v práci.

Docílit chce EK také dialogu se zaměstnavateli, aby nabízeli běžencům pracovní místa odpovídající jejich vzdělání a schopnostem.

Adekvátní přístup ke zdravotní péči by měl být podle Bruselu samozřejmostí. Komise chce také zabránit diskriminaci imigrantů při hledání bydlení.

Brusel v letos v září navrhl nový systém přerozdělování uprchlíků. Má vycházet z loňské dohody o přebírání migrantů zachráněných ve Středozemí, k níž se vedle iniciátorů z Německa, Francie, Itálie a Malty připojilo několik dalších západoevropských zemí.

Za každého přijatého běžence by státy EU z evropské pokladny dostaly 10 tisíc eur (téměř 270 tisíc korun). Brusel navíc bude moci členským zemím přijetí části uprchlíků nařídit pod pohrůžkou sankcí.

Podle dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos dorazilo zatím do Evropy přes 86 tisíc migrantů. Z toho 78 tisíc připlulo po moři, dalších zhruba 8 tisíc po souši. (pel)