Sníte o vlastním bydlení? Jak ho financovat? (Ilustrační foto; Unsplash.com)

Kdo by dnes nesnil o vlastním bydlení? Ceny nemovitostí jsou ale pořád dost vysoko a dosáhnout na ně vlastními prostředky je pro leckoho nemožné. Na řadu se proto dostávají hypotéky. Která je nejlepší pro financování bydlení?

Hypotéka je pro mnohé lidi jediným způsobem, jak dosáhnout na vlastní bydlení. A tak přichází běhání po bankách a zjišťování, kde získáte tu nejvýhodnější hypotéku. Ještě před tím si ale musíte rozmyslet, jestli půjdete do americké hypotéky, té klasické, nebo využijete úvěr ze stavebního spoření.

Americká hypotéka

Americká hypotéka vám umožní financovat cokoliv od bydlení po dovolenou. Jelikož jde o bezúčelový úvěr, nemusíte dokládat, na co peníze z hypotéky použijete. Na druhou stranu ale výše úvěru dosáhne maximálně 60 % z hodnoty nemovitosti.

Hypotéka na bydlení

Pokud se rozhodnete pro koupi nebo stavbu nemovitosti, jako ideální možnost financování se jeví právě hypotéka na bydlení. Mnoho bank dnes nabízí možnost až 90% LTV (loan to value, tedy poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavené nemovitosti), kdy vám stačí mít z vlastních zdrojů pouze 10 %.

Mnohem častěji se ale setkáte s 80% LTV, kdy zpravidla získáte výhodnější úrokovou sazbu. Doba splatnosti se může natáhnout až na 30 let, u některých bank více.

Hypotéka na bydlení už je ale účelovým úvěrem, a tedy je nutné doložit, na co ji chcete použít – koupě, stavba, rekonstrukce nemovitosti.

Úvěr ze stavebního spoření

Ten, kdo přemýšlí dopředu a založil si stavební spoření, může využít úvěr ze stavebního spoření, který můžete čerpat po dosažení určitého procenta z cílové částky. Využít lze také překlenovací úvěr, jenž je oblíbený zejména díky úrokové sazbě, která je sice vyšší než u hypotéky, ale nižší než u spotřebitelských úvěrů.

U řady překlenovacích úvěrů je navíc pevná sazba garantovaná po celou dobu čerpání. Na rozdíl od klasické hypotéky u úvěru ze stavebního spoření není vždy nutností zástava nemovitosti, která se zpravidla vyžaduje při částce 500 tisíc korun a více, záleží na podmínkách banky. (red)