Válka o Náhorní Karabach končí. Arménie a Ázerbájdžán podepsaly příměří, mír budou hlídat ruští a turečtí vojáci.

Válka o Náhorní Karabach je u konce. Arménský premiér Nikol Pašinjan s prezidenty Ruska a Ázerbájdžánu Vladimirem Putinem a Ilhamem Alijevem podepsali dohodu o ukončení bojů o Náhorní Karabach. Arméni v Jerevanu označili předsedu vlády za zrádce a vyšli do ulic demonstrovat. 

Arménský premiér Pašinjan na Facebooku označil dohodu „o ukončení karabašské války“ za bolestivou a rozhodnutí ji podepsat za „mimořádně obtížné“. V současné situaci byl podle něj podpis dohody nejlepším řešením.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva vyšle do oblasti bojů mírové jednotky, které budou dohlížet na klid zbraní na frontové linii. Střežit by měly mimo jiné tzv. Lačinský koridor, který spojuje Náhorní Karabach s Arménií. Mírové mise bude účastnit i Turecko, které je tradičním spojencem ázerbájdžánského hlavního města Baku.

V arménské metropoli Jerevanu propukly po oznámení protesty. Demonstrující označili premiéra Pašinjana za zrádce a zaútočili i na budovu parlamentu a úřad vlády, který zdemolovali.

Předsedu vlády vyzvalo k odstoupení 17 politických stran. Vznikla také petice požadující prohlášení dohody jako neplatné.

Ázerbájdžán označil uzavření dohody jako své vítězství. Lidé v metropoli slavili a mávali vlajkami.

Současný konflikt o Náhorní Karabach vypukl 27. září. Boje si vyžádaly tisíce životů.

Spor o Náhorní Karabach trvá již řadu let, ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988. Národní Karabach se tehdy odtrhl od Ázerbájdžánu s podporou Arménie v krvavé válce. Konflikt vyhnal z domovů statisíce lidí. V současnosti je každý osmý ázerbájdžánský občan uprchlík z území obsazených Arménií. (pel)

Ázerbájdžánská komunita v ČR: Prohlášení u příležitosti mírové dohody mezi Ázerbájdžánem a Arménií