Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) trvá na tom, že rozpočet ministerstva obrany na příští rok by neměl vzrůst o deset miliard korun oproti letošnímu roku, jak o tom v pondělí rozhodla vláda. Námitky proti plánu už před týdnem vznesli komunisté, kteří dosud menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovali.

„Já upřednostňuji spíše lidi před nákupem různých děl. Pro mne, pokud nedojde k nějaké úpravě tak, jak jsme požadovali, začíná být rozpočet jako celek nepřijatelný a opravdu zvažuji návrh na jeho vrácení vládě k přepracování,“ řekla Vostrá. Zmíněných deset miliard by podle ní mělo zůstat ve vládní rozpočtové rezervě pro boj s epidemií koronaviru.

Jak hlasovat o návrhu státního rozpočtu na rok 2021, doporučí komunistickým poslancům širší vedení KSČM, dodala Vostrá s tím, že pokud vláda předloží normu poslancům do konce října, sněmovní rozpočtový výbor jí začne projednávat 4. listopadu. Kdy postoj k návrhu strana zformuluje, nepřiblížila. Ústřední výbor KSČM se má sejít 14. listopadu.

Rozpočet na obranu pro příští rok má podle rozhodnutí vlády činit 85,4 miliardy korun. Šéf rezortu Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že věří v zodpovědný postoj sněmovny. Už minulý týden výzvu komunistů odmítl, stejně jako náčelník generálního štábu Aleš Opata. Ten mimo jiné poukázal na to, že stovky vojáků jsou od jara nepřetržitě nasazeny v boji proti koronavirové krizi a že armáda je efektivním nástrojem pro řešení masivních krizí či přírodních katastrof. Zároveň dodal, že vojsko potřebuje moderní techniku, výcvik a kvalitní vojáky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes na tiskové konferenci tuto argumetaci odmítl. Uvedl, že nechce podporovat, aby daňoví poplatníci platili nesmyslné a drahé věci pro armádu vzešlé z nákupů bez výběrových řízení.

Letos ministerstvo obrany dostalo 75,5 miliardy korun, kvůli koronavirové krizi souhlasilo s navrácením 2,9 miliardy korun do státní pokladny. V příštím roce by s 85,4 miliardy korun měly výdaje přesáhnout 1,4 procenta HDP, což koalice ANO a ČSSD slíbila ve vládním prohlášení. S růstem rozpočtu počítá i v dalších letech. Tempo ale není takové, aby v roce 2024 ČR vydávala na obranu dvě procenta svého HDP. Česko by tak nesplnilo závazek, k němuž se opakovaně jeho představitelé zavázali.