Vláda schválila tzv. kurzarbeit. Z veřejných zdrojů bude hradit velkou část mzdy zaměstnancům soukromých firem. (Ilustrační foto)

Vláda schválila tzv. kurzarbeit. Jeho podstatou je, že vláda bude z veřejných zdrojů hradit podstatnou část mzdy zaměstnancům soukromých firem v případě, že se firma ocitne v problémech a nebude mít pro své zaměstnance práci.

Babišova vláda schválila po delším koaličním vyjednávání pravidla pro kurzarbeit, který má pomoci zabránit masivnějšímu propouštění ve firmách a to nejen kvůli epidemii koronaviru, ale i v mnoha dalších situacích.

V režimu kurzarbeitu zůstává zaměstnanec firmy po většinu pracovních dní doma. Firma mu platí za reálně odvedenou práci. Stát pak z veřejných zdrojů hradí zaměstnancům část výdělku za ostatní pracovní dny, kdy nemohli pracovat z důvodu ekonomických problémů zaměstnavatele.

Vláda odsouhlasila, že v rámci kurzarbeitu bude stát přispívat na plat zaměstnanců částkou ve výši 70 procent jejich čisté mzdy a to do výše celostátní průměrné mzdy (hrubá průměrná mzda v ČR dnes činí cca 34 tisíc Kč).

Nové opatření musí ještě schválit parlament. Vláda chce, aby pravidla pro kurzarbeit schválil ve stavu legislativní nouze.

„Je to krvavý kompromis,“ prohlásila k tomu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Každá dohoda je o kompromisu,“ řekla po jednání vlády také ministryně financí Schillerová.

„Musí se dopad rozdělit spravedlivě mezi zaměstnavatele, stát a zaměstnance,“ doplnila.

Program kurzarbeitu by spouštěla vláda při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví. Zkrácená práce hrazená státem by se mohla zavést od listopadu. Navázala by na dočasný program Antivirus.

Podle návrhu novely zákona by kurzarbeit ve státě, regionu či vybraném odvětví mohla povolit vždy jen vláda, a to po projednání v tripartitě. Využíval by se při vážném ohrožení ekonomiky, přírodní pohromě, epidemii či kyberútoku.

Pracovník by mohl doma zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, a to maximálně 12 měsíců.

Zaměstnavatel by hradil za dobu nepřidělování práce pojistné na zdravotní pojištění v plné výši a pojistné na sociální pojištění z částky odpovídající 70 procentům čisté mzdy.

Kurzarbeit nebude moci využít firma, která má sídlo v daňových rájích. Právnická osoba musí mít sídlo v České republice a platit v ní daně. Firma, která bude využívat kurzarbeit, také nebude moci vyplácet dividendy. (sfr)