Poslanci schválili další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu na půl bilionu korun.

Sněmovna schválila už třetí navýšení schodku státního rozpočtu ČR v letošním roce. Česko tak bude hospodařit s deficitem 500 miliard korun. Opoziční strany ve sněmovně kvůli navýšení drtily Babišovu vládu. Poslancům vadilo, že kabinet neuspořil ani korunu a úspory ani nehledá.

Rozpočet prošel díky vládní koalici hnutí ANO a ČSSD a hlasům komunistů, kteří Babišův kabinet tolerují.

TOP 09 vadí neochota vlády šetřit „byť jen korunu“ na provozních výdajích. Vládní úřady podle předsedy poslaneckého klubu TOP09 Miroslava Kalouska dál žijí jako by krize nebyla. Mají rozpočet z roku 2019, přibírají nové pracovníky, jsou tam vysoké platy.

Kritizoval i to, že u části navyšovaných výdajů není jasné, na co přesně peníze mají jít, další část výdajů s koronavirovou krizí podle něho vůbec nesouvisí.

Schodek zkritizoval i předseda ODS Petra Fiala, podle kterého vláda ztratila kontrolu nad veřejnými financemi. Šéfovi občanských demokratů chybí nejen absence konkrétního plánu, na co budou peníze využity, ale také plán oživení ekonomiky po krizi.

Také podle Podle Pirátů kabinet nehledá dostatečné úspory.

„Souhlasíme, že je potřeba pomoci co nejvíce lidem a firmám. Považujeme ale za nerozumné, že vláda nehledá úspory. Navrhujeme proto snížení deficitu o 11, 16 nebo 25 miliard korun,” citovaly Novinky Piráta Mikuláše Ferjenčíka.

Rozpočet se nechystalo podpořit ani SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura se domnívá, že kdyby se škrtly nepotřebné výdaje, tak není nutné Českou republiku zadlužovat o dalších 200 miliard korun.

Okamura stejně jako dříve zmínil zneužívání sociálních dávek, výdaje na inkluzi, dotace solárním baronům nebo velké armádní zakázky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) prohloubení deficitu rozpočtu obhajovali.

Rozpočtový výbor v pátek doporučil v souladu se stanovisky ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) schválit jen návrhy KSČM na přesuny ve výši 2,3 miliardy korun.

Sněmovna kývla pouze na návrhy přesunů peněz, se kterými přišel premiér Babiš a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ostatní pozměňovací návrhy poslanců parlament zamítl.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard. (pel)

Státní rozpočet ČR skončil v červnu ve schodku 195 miliard korun