Vláda schválila dotace 1 miliardu pro podnikatele v kultuře.

Babišova vláda zadotuje kulturu v Česku další 1 miliardou korun. Schválené koronavirové balíčky jsou určeny především těm podnikatelům, kteří na předchozí pomoc nedosáhli. Peníze by tak měly dostat například malé kluby, zrušené festivaly, divadla bez podpory aj. 

Informovalo o tom ministerstvo kultury na webu.

„Slíbil jsem, že finančně podpoříme tu část kultury, která běžně žije ze zisku a nedostává žádné dotace. Proto jsem rád, že vláda dnes schválila záměr ministerstva průmyslu a ministerstva kultury dotačního programu pro tento kulturní segment ve výši 1 mld Kč,“ napsal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na Twitter.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je kultura neoddělitelně provázána s rozsáhlým ekosystémem obchodních služeb, které poskytují živnostníci, malé i velké podniky.

„Sehrává zásadní roli při cestování, v gastronomii, hotelnictví, v technických a mnoha dalších službách, které souvisí s obchodem. Dotace a kreativní vouchery jsou nástrojem, jak systémově podpořit kreativní odvětví nyní i v budoucnu, a to včetně tradičního českého průmyslu, řemesel, rozvoje regionů i technologických odvětví,“ řekl Havlíček.

Program počítá s finanční dotací na kompenzaci nákladů pořadatelů, které s akcí zrušenou či přesunutou kvůli koronaviru organizátoři měli. Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše 5 milionů korun.

Součástí podpory mají být také kreativní vouchery na nákup služeb kreativců.

Celkový rozpočet programu se předpokládá ve výši 1 miliardy korun. Z toho by na dotace mělo jít 900 milionů korun, na kreativní poukázky pak 100 milionů.

Vláda už v dubnu schválila první záchranný balíček pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Ten byl určen zejména pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace. (pel)