Česká ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku 3,6procentní pokles.

HDP v České republice kleslo v prvním čtvrtletí letošního roku o 3,6 procenta a meziročně o 2,2 procenta. V předběžném odhadu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle některých expertů by mohl propad ekonomiky za rok 2020 přesáhnout 10 procent.

V důsledku vládních opatření byla nejvíce postižená odvětví pohostinství, ubytování, obchodu a dopravy. IDNES.cz dále informoval, že se na propadu HDP podepsal kromě vládních opatření i pokles zahraniční poptávky a nižší tvorba kapitálu.

Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ, řekl, že vývoj ekonomiky byl také negativně poznamenán poklesem podnikových investic a nižší spotřebou domácností.

Podle experta na krizové poradenství firem Petra Smutného je nutné brát aktuální čísla s rezervou, protože nereflektují skutečný stav. Reálnější výsledky ukáží až následující dvě čtvrtletí.

„Kvůli setrvačnosti předchozího byznysu nyní stále ještě manažeři firem vidí relativně dobrá výsledková čísla a mnoho z nich otálí s razantními opatřeními,“ dodal Smutný.

ČNB předpokládá, že by HDP za rok 2020 mohlo celkově poklesnout o 8 procent. Někteří odborníci se domnívají, že by propad ekonomiky za letošní rok mohl překonat až 10 procent.

Výsledné číslo se však bude odvíjet od toho, jak rychle se česká ekonomika bude zotavovat v druhé polovině roku.

Scénář ekonomického oživení, kdy po výrazném propadu následuje rychlý nárůst, se ale momentálně jeví jako méně pravděpodobný. (kag)