Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval občany, aby neplatili daně.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval občany Česka, aby Babišově vládě neplatili daně. Kabinet chce podle něj dodatečně legalizovat zlodějiny, když ve stavu legislativní nouze předkládá superkorupční návrh na zjednodušení zadávání zakázek.

„Vážení spoluobčané. Premiér Andrej Babiš Vás nabádá, abyste věřili v budoucnost a utráceli. Nevěřte mu. Nejde mu o Vás, ale o DPH z každého Vašeho nákupu. Neutrácejte a šetřete na příští těžké dny. Koneckonců M. Benešová tvrdí, že ´každý má mít vatu na tři měsíce´. Poslechněte ji,“ napsal Kalousek na Twitteru. 

„Protikorupční vláda předkládá ve stavu legislativní nouze superkorupční návrh: ´Zhasněte, chceme krást rychleji!´ Pokusíme se tomu zabránit. Pokud by to vládní koalice přece jenom schválila, nedoporučuji nikomu platit daně. Financovat organizovaný zločin je trestné,“ vyzval veřejnost.

Kalousek později prohlásil, že novela má dodatečně legalizovat rozkrádání, k němuž podle něj došlo za nouzového stavu na ministerstvu zdravotnictví. To si myslí i šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Jako podvod označil návrh zákona také šéf ODS Petr Fiala.

„Dalším podvodem vlády je zákon o zadávání veřejných zakázek, který by umožňoval vládní nákupy bez výběrových řízení na neomezenou dobu. Hrozí, že tu vznikne skutečné ´Palermo´, o kterém Andrej Babiš tak často mluví,“ napsal Fiala na Twitter.

Vláda podle serveru iDnes.cz  tvrdí, že navržená novela zákona o veřejných zakázkách jí má pomoci zadávat veřejné zakázky na výrobu ochranných prostředků proti šíření koronaviru ve zjednodušeném řízení i po skončení nouzového stavu.

Jenže zadavatel nebude muset podle vládního návrhu v případě jednacího řízení bez uveřejnění ověřovat kvalifikaci.

Novela zákona o veřejných zakázkách byla nakonec z projednávání stažena. (pel)