Nezaměstnaných v 1. čtvrtletí paradoxně ubylo, a to i navzdory probíhající pandemii koronaviru.

Nezaměstnaných v 1. čtvrtletí letošního roku paradoxně ubylo, a to navzdory probíhající pandemii covidu-19. Počet se snížil o 6 700 na 104 500. Ukázala to aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle dat MPSV se pak v dubnu nezaměstnanost zvýšila na 3,4 procenta, když o práci přišlo více než 50 tisíc lidí. 

„První čtvrtletí letošního roku takřka nebylo poznamenané koronavirovou krizí. Převládaly ještě trendy z loňska, které směřovaly k mírnému snižování zaměstnanosti, nezaměstnanost v podstatě stagnovala,” uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

„Nárůst neaktivních osob o takřka 59 tisíc byl na jedné straně velkou mírou ovlivněn odchody do důchodu u silných ročníků seniorů, na druhé straně velkým nárůstem neaktivních osob do 19 let,“ doplnil.

Celkový počet nezaměstnaných ve věku 15 a více let se meziročně snížil o 3,6 tisíc a dosáhl 106,1 tisíc osob.

Došlo k poklesu počtu nezaměstnaných žen o 5,1 tisíc na 49,6 tisíc, ale počet nezaměstnaných mužů vzrostl o 1,5 tisíc na 56,6 tisíc.

Počet nezaměstnaných jeden rok a déle se meziročně snížil o 6,2 tisíc a dosáhl 28,7 tisíc osob.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v 1. čtvrtletí 2020 v kraji Moravskoslezském (3,3 procenta) a nejnižší byla shodně ve Středočeském kraji a v hlavním městě Praze (1,1 procenta).

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) činí dubnová nezaměstnanost 3,4 procenta. O práci podle ní přišlo více než 50 tisíc lidí.

Resort přitom očekává nejvyšší nárůst v květnu a červnu, kdy se velké firmy chystají propouštět.

„Poměrně dobrá čísla za duben neznamenají, že je situace stabilizovaná. Každý den to pečlivě sledujeme. Největší přelom očekáváme na přelomu května a června,” řekla Maláčová. (pel)