Nejvyšší soud nařídil znovu projednat žalobu Miroslava Kalouska na premiéra Andreje Babiše. (Ilustrační foto)

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek uspěl se žalobou na premiéra Andreje Babiše (ANO) za urážky na Kalouskovu adresu ve sněmovně před 2 lety. Nejvyšší soud nařídil žalobu projednat. Babiš nazval Kalouska „ožralou a zlodějem zlodějským“. 

„Jsem rád, že řízení konečně může začít. Děkuji svému právnímu zástupci, JUDr. Stanislavu Balíkovi, za perfektní argumentaci v dovolání Nejvyššímu soudu,“ napsal Kalousek k rozhodnutí na Twitteru.

Ve sporu tak bude znovu rozhodovat Okresní soud pro Prahu-západ.

Babiš v červenci 2018 v parlamentu Kalouska slovně napadl a navíc mu tykal.

„Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády.

Reagoval tak na Kalouskova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

Kromě toho Babiš obvinil Kalouska z rozkrádání ministerstva obrany a zabití vojáků kvůli novým armádním padákům. Narážel tak na období, kdy poslanec TOP 09 působil jako náměstek ministra obrany.

Kalousek za to požaduje na některé z budoucích schůzí Poslanecké sněmovny s odkazem na ochranu své osobnosti od premiéra veřejnou omluvu. (pel)