Lídr KLDR Kim Čong-un se bojí koronaviru a je v izolaci, tvrdí jihokorejský ministr.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se údajně bojí nákazy koronavirem a kvůli toho se ukryl do izolace na neznámé místo. Tvrdí to jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul. Lídr KLDR se totiž už více než 2 týdny neobjevil na veřejnosti, proto se spekuluje, z jakého důvodu. Vyskytly se také informace, že prodělal zpackanou operaci srdce a je ve vegetativním stavu. 

„Je pravda, že Kim Čong-un od svého nástupu k moci ještě nikdy nevynechal oslavy Kim Ir-senových narozenin, řada akcí spojených s těmito oslavami ale byla kvůli obavám z šíření koronaviru zrušena, včetně slavnostní hostiny,“ řekl ministr Kim Jon-čchul.

Severokorejského diktátora neviděla veřejnost od 11. dubna. Pozornost vzbudila především jeho nepřítomnost na narozeninách jeho dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15.

Nejistota ohledně Kimova stavu nabízí otázku kolem případného nástupnictví. Řízením KLDR by mohla být pověřena jeho sestra nebo někdo z jeho nejbližších poradců – ale pouze do doby, než dospěje jeho nejstarší syn, kterému má nyní být 10 let.

Tamní média ale téměř každý den zveřejňují informace o tom, jak vůdce odesílá dopisy a věnuje se dalším státnickým činnostem.

Jedním z důvodů, proč by se Kim Čong-un skrýval na neznámém místě, může být strach z koronaviru. KLDR sice tvrdí, že v zemi nebyl zaznamenán jediný případ infekce, odborníci to ale zpochybnili. (pel)