Česká zbrojovka dodá armádě zbraně až za 2,35 miliardy korun. (Foto: Česká zbrojovka)

Ministerstvo obrany nakoupí od České zbrojovky až 39 tisíc ručních zbraní. Armáda dostane útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety v hodnotě 2,35 miliardy korun. 

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Dnes jsme podepsali smlouvu s Českou zbrojovkou na nové ruční zbraně pro naše vojáky. Chceme při modernizaci armády v maximální míře využívat domácí průmysl,“ napsal ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na Twitter.

Rámcová smlouva podle něj umožní ministerstvu, aby vojákům do roku 2025 od renomovaného výrobce nakoupilo až 39 tisíc ručních zbraní.

Pokud se ministerstvo rozhodne smlouvu maximálně využít, armáda dostane více než 16 tisíc útočných pušek Bren 2, přes 21 tisíc pistolí CZ P-10, přes 1 600 podvěsných granátometů CZ 805 G1, téměř 100 kusů PDW CZ SCORPION a cvičnou munici.

Smlouva přitom měla být původně uzavřena už před rokem. Podpis ale podle Metnara zdržel kvůli konkurenčnímu boji a neúspěšné stížnosti podané k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Pro armádu je to významný krok ke stabilitě, potřebujeme sjednotit platformu ručních zbraní pro vojáky i aktivní zálohy,“ řekl náčelník Generálního štábu armádní generál Aleš Opata.

Česká zbrojovka se sídlem v Uherském Brodě je dceřinou společností holdingu Česká zbrojovka Group. Vyrábí střelné zbraně pro civilní využití i ozbrojené složky na celém světě.

Společnost exportuje do více než 90 zemí. V současnosti jsou střelné zbraně České zbrojovky široce využívány ozbrojenými složkami ve více než 40 zemích po celém světě. (pel)