Vláda schválila rekordní schodek státního rozpočtu 300 miliard korun.

Vláda schválila další zvýšení schodku státního rozpočtu ČR pro letošní rok, a to na 300 miliard korun. Sněmovnou přitom v březnu prošla novela státního rozpočtu se schodkem 200 miliard.

„Krizová situace přetrvává a dochází k dalšímu propadu příjmů, proto je pro záchranu naší ekonomiky tato novela naprosto nezbytná. Přišli jsme s řadou opatření, abychom pomohli jak zaměstnancům, tak podnikatelům a firmám,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Ať už jde o rozšíření ošetřovného, finanční kompenzace pro zaměstnavatele, mimořádnou finanční výpomoc Pětadvacítka nebo bezúročné půjčky pro postižené podnikatele. V žádném případě si také nemůžeme dovolit omezovat investice, které jsou pro oživení naší ekonomiky klíčové,“ doplnila.

Aktualizovaná makroekonomická predikce však očekává další zhoršení ekonomického vývoje a s tím související pokles daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení.

Současná novela zákona o státním rozpočtu proto oproti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliard korun.

Zároveň se navyšují výdaje o 39,9 miliard korun, a to v důsledku zvýšení plateb za státní pojištěnce a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Ministerstvo financí počítá s celkovými příjmy 1 428,2 miliard korun a výdaji ve výši 1 728,2 miliard korun. (pel)

Poslanci odklepli zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard. Sněmovnou prošla i další opatření