Státní činitelé se občanům vysmívají. Zatímco lidé trčí uvězněni doma vládními nařízeními, papaláši v Lánech poobědvali s prezidentem Zemanem. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Čelní představitelé státu porušili vlastní karanténní nařízení. Zatímco „běžní“ občané sedí doma, protože policie kontroluje veřejná místa, ministři a další papaláši se sešli v Lánech na společném obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Před jídlem se účastníci vyfotili v rouškách. Jak potom ale se zakrytými tvářemi jedli, zůstává záhadou. 

Lánského oběda se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO), šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Snímek vyvolal na sociálních sítích kritické reakce. Lidé upozornili, že tím státní činitelé jdou špatným příkladem veřejnosti.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk uvedl, že se jednalo o občerstvení možné jíst s rouškou na obličeji.

„Mohu potvrdit, že členové expertního týmu pana prezidenta a jeho hosté se stejně jako ostatní lidé na této planetě pravidelně stravují. Pokud totiž lidé odmítají potravu, rychle chřadnou a jejich imunitní systém je dramaticky oslaben,“ napsal Ovčáček pro iDnes.cz.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl dá kvůli fotografii z jednání u prezidenta k dispozici svoji funkci.

Policejní prezident Jan Švejdar považuje fotku za nešťastnou.

V Česku je zakázáno vycházet ven bez roušky či jinak zakrytého obličeje od 19. března. Nejen v tuzemsku roušky byly a jsou nedostatkovým zbožím.

Na zmrzlinu se chodit může, potvrdil Babiš, když si dal zmrzlinu. Nutno lízat pod rouškou