Babišova vláda se nenápadně zbavila povinnosti hradit podnikatelům škody, které utrpěli v důsledku krizových koronavirových opatření.

Babišova vláda sebrala podnikatelům právo na odškodnění pro provozy, které musely být uzavřeny kvůli šíření koronavirové pandemie. Kabinet se totiž místo krizového zákona opřel o zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle právníků tak lidé i firmy přišli o nárok na odškodnění. Opozice spolu s odboráři zuří a žádají zajištění kompenzací. 

„Chceme jasně stanovit a jasně pomáhat, na druhé straně chceme zamezit jakýmkoliv spekulacím, že by stát mohl nahrazovat ztrátu na zisku z doby, kdy se firmám dařilo velmi dobře,“ citovaly Novinky.cz ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO).

„Náhrada škody je podle krizového zákona za předpokladu, že mu zaberete majetek nebo ho pošlete dělat nějakou práci, ale není spojena s tím, že bychom refundovali zisk za dobu, kdy byla firma na vrcholu své ekonomické aktivity. To by stálo biliony korun a ohrozilo by to důchody a infrastrukturu.“

Důvod je jednoduchý. Pokud by se firmy opravdu rozhodly o náhradu škody žádat, stálo by to stát obrovské peníze, a tak došlo ke změně. Schillerová to ale popřela.

Kdyby vláda prodloužila mimořádná opatření podle krizového zákona, musel by stát hradit škody, které na základě opatření vznikly.

Stát se tak nenápadným krokem zbavil povinnosti hradit škody, které vznikly v důsledku krizových opatření.

To ale vadí opozičním politikům, kteří o tom chtějí jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Vláda jakousi kličkou, doufám, že ne podrazem, způsobila, že podnikatelé postižení krizí nebudou moci žádat o odškodnění. To je mimořádně závažné, já bych dokonce řekl, že nehorázné,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Od premiéra bude požadovat vysvětlení, jestli šlo o omyl, nebo to byl úmysl.

Krok zkritizoval i  předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to krok přesně podle Babišovy povahy i politiky. Zatímco se modlil a sliboval, jak vláda nikoho nenechá na holičkách, měl už vymyšleno, jak stát své občany doběhne a podvede. Obcházení zákona většinou u soudu neobstojí. Zvlášť, je-li hodně nemravné,“ napsal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka dokonce chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny. (pel)