Sněmovna schválila všechna opatření navržená Babišovou vládou na zmírnění dopadů koronavirové pandemie.

Poslanci ve sněmovně odsouhlasili v omezeném počtu všechna opatření, která navrhla Babišova vláda pro boj s koronavirem a zmírnění dopadů pandemie. Schváleno bylo zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun, odpuštění záloh na zdravotním a sociálním pojištění, rozšíření ošetřovného i posunutí maturitních zkoušek. 

Sněmovna schválila zvýšení deficitu letošního rozpočtu ze 40 miliard na 200 miliard. Příjmy klesnou o 89,8 miliardy, výdaje vzrostou o 70,2 miliardy korun.

Maturitní zkoušky se budou konat tři týdny poté, co se znovu otevřou školy. Přijímací zkoušky na střední školy se asi uskuteční dva týdny po znovuotevření škol.

Pokud by se školy otevřely po 1. červnu, maturitní zkoušky se konat nebudou a známky na maturitní vysvědčení učitelé udělí podle průměrného prospěchu studenta z posledních tří vysvědčení.

Poslanci také souhlasili s tím, že stát odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna. Stát by měl rovněž odpustit živnostníkům minimální zdravotní zálohy za půl roku. Platby nad tuto částku by mohli odložit.

Schváleno bylo rovněž pozastavení EET. Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců elektronicky evidovat tržby, úředníci to nebudou kontrolovat.

Nově dostanou ošetřovné rodiče dětí do 13 let věku za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi. Doposud se vyplácelo jen po dobu 9 dní.

Výše ošetřovného zůstane na 60 procentech redukovaného vyměřovacího základu, dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat. (pel)