Prymlua navrhne vládě zrušit slevové akce, jsou potenciálně nebezpečné.

Vláda by mohla zrušit slevové akce v obchodech. Navrhne jí to předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj jsou slevové akce v současné době zbytečné, potenciálně nebezpečné a způsobují ve společnosti rivalitu.  

Na briefingu po pátečním jednání krizového štábu Prymula uvedl, že hlavním motivem jednání byla distribuce ochranných pomůcek, které od čtvrteční noci proudí do Česka z Číny a dalších zemí.

Ministerstvo zdravotnictví nyní bude zásobovat pouze své přímo řízené organizace, nemocnice, které mají infekční oddělení, záchranky a krajské hygienické stanice. Vše ostatní bude zásobovat ministerstvo vnitra, které má k dispozici Českou poštu.

Prymula dále řekl, že by bylo vhodné zrušit slevové akce v obchodech.

„Navrhnu vládě, abychom slevové akce zrušili. V této době je to zbytečné a nemusíme se podbízet potravinami za levnější ceny, takže ty slevové akce nemají význam, a naopak jsou potenciálně nebezpečné,“ uvedl Prymula.

Přiznal také, že právě slevové akce byly jedním z hlavních důvodů pro změnu ochranné nákupní doby pro důchodce. Senioři si totiž organizovaně stěžovali, že pokud pro ně bude vyhrazena doba od 10 do 12 hodin ráno, ostatní jim vykoupí zboží ve slevě.

Premiér Babiš však později oznámil, že se slevové akce rušit nebudou.

Dobu, po níž mohou do obchodů vstoupit pouze důchodci starší 65 let, proto vláda změnila na 7 až 9 hodin ráno.

Změna vyvolává nevoli u ostatních zákazníků, kteří míří do obchodů za slevami. Obávají se totiž, že jim chtiví senioři zlevněné zboží vykoupí.

Panika důchodců, že by mohli přijít o slevy přitom nebyla na místě. Senioři totiž mohou a mohli nakupovat i mimo vyhrazený dvouhodinový rámec.

Prymula také opakovaně vyzval obyvatele, aby dodržovali nošení roušek. Povinnost zakrývat mimo domov ústa a nos vhodným ochranným prostředkem platí od čtvrtka.

V pondělí pak bude podle Prymuly zveřejněna další predikce vývoje epidemie koronaviru. Oznámil také, že systém počítá se základní kapacitou 400 lůžek pro těžké případy koronaviru. Limit je stanoven na 1500 lůžek.