Miliony roušek a respirátorů nakonec po zmatcích dodá Česku Čína.

V Česku panují už několik dní zmatky kvůli dovozu roušek, které jsou nedostatkovým zbožím nejen v tuzemsku. Letadla Smartwings by od pátku měla přivážet několik milionů respirátorů a další stovky tun roušek z Číny, kde teď ochranné pomůcky nakupuje celý svět. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by to nešlo bez pomoci prezidenta Miloše Zemana. 

„Pan prezident samozřejmě díky tomu, že má takové vztahy s Čínou, byl pro nás naprostý základ, bez něj by to nešlo,“ uvedl Hamáček v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Do věci se podle zjištění Deníku N zapojila čínská ambasáda v Praze i Česká národní banka pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka.

Stát se na tom dohodl už během týdne, ale čekalo se ještě na potřebná povolení.

„Letadla Smartwings ve vzduchu. Ministerstvo dopravy ve spolupráci s ostatními rezorty zahajuje letecký most s Čínou. Smartwings již obdržel zahraniční povolení a bude průběžně točit celkem sedm letadel a navážet respirátory, roušky a další zdravotnický materiál,“ napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

Podle Hamáčka by první letadlo mělo dorazit do Česka už v pátek.

Jak uvedl Havlíček, původně měla česká společnost Smartwings zajistit celkem 7 letů. Nakonec ale vypraví pouze 2 letadla. Další respirátory a roušky dopraví do Česka čínská firma.

A materiál by postupně měla přivážet i další letadla.

V neděli ukrajinský letoun An-124 Ruslan dopraví 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další materiál.

V Česku přitom platí od půlnoci 19. března zákaz vycházet ven bez roušek.

Lidé si tak roušky šijí doma svépomocí. Internet v posledních dnech zaplavily stovky návodů, jak si ušít roušku, nebo jak si vyrobit respirátor. Navíc spousta profesionálních, ale i amatérských švadlenek šije roušky pro zdravotníky a nemocnice. (pel)