Řecko se chystá v moři postavit kilometrové plovoucí zábrany proti uprchlíkům.

Řecko má v plánu instalovat „plovoucí ochranné systémy“ do Egejského moře, které by měly zabránit přívalu migrantů ze sousedního Turecka. Bariéry by měly tvořit zábrany nebo sítě dlouhé až 2,7 kilometru a vysoké až 1,1 metru. Cena za pořízení by neměla přesáhnout půl milionu eur (asi 12,6 milionu korun).

Zakázku na instalaci ochranných systémů proti uprchlíkům vypsalo řecké ministerstvo obrany.

Zábrany budou vybaveny blikajícími světly.

Evropská unie před 4 lety uzavřela s Ankarou dohodu, která pomohla zmírnit masovou migrační vlnu do Evropy.

Příliv uprchlíků převážně z Turecka se loni oproti předchozím dvěma letům zvýšil natolik, že se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015.

Běženci tam žijí v přeplněných táborech i stanech v přilehlém okolí. V některých táborech počty běženců i více než desetinásobně překračují plánované kapacity zařízení.

Podle údajů Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jich za loňský rok z Turecka do Řecka dorazilo na 74 400. Řecká vláda se obává, že se stejná situace zopakuje i letos.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis si nedávno postěžoval, že jeho vláda „zdědila“ odhadem 80 tisíc nevyřízených žádostí o azyl od předchozí vlády.

Mitsotakisova vláda zaujímá přísnější postoj v otázkách migrace a na podzim prosadila v parlamentu zákon, který má mimo jiné zrychlit azylová řízení a zjednodušit deportace migrantů bez nároku na azyl. Tento měsíc také vláda opět zřídila ministerstvo pro migraci a azyl, které loni po nástupu do úřadu zrušila. (pel)

Řekové vyrazili do ulic protestovat proti migrační politice vlády. Zavřely se úřady i obchody