Spojené státy hrozí Česku obchodní válkou za zavedení digitální daně.

Spojené státy hodlají vůči Česku zavést odvetná opatření za zavedení digitální daně. USA chtějí potrestat ČR cly na zboží. Zatím není jasné, kolika výrobků v jakém objemu by se to týkalo. 

Uvedl to americký vládní zdroj pro Hospodářské noviny.

„Vyhrazujeme si právo zavést odvetná opatření, pokud bude daň diskriminační vůči americkým firmám,” sdělil HN zdroj.

Ministerstvo financí deníku potvrdilo, že mu američtí diplomaté výhrady k dani sdělili a že USA jsou připraveny na ni odpovědět.

Sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy schválila česká vláda v roce 2019. Letos v lednu zákon začne projednávat Sněmovna, poté ho musí ještě podepsat prezident.

Washington daň považuje za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech. Podobný spor vedou USA i s Francií, která má tříprocentní digitální daň.

Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy Kč), které na našem území dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 50 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

Zasáhne tak největší globální hráče, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple.

Do českého rozpočtu by zdanění mělo přinést až 5 miliard korun.

Spor o digitální daň vede USA řeší také s Francií. Tamní parlament schválil tříprocentní daň loni v červenci.

Týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 632 milionů korun) a celosvětově nad 750 milionů eur (téměř 19 miliard korun). Platí zpětně od začátku loňského roku.

Spojené státy vyzvaly v prosinci 2019 všechny země, aby plány na zavedení digitální daně pozastavily, a umožnily tak, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude moci dosáhnout mezinárodní dohody o řešení této záležitosti. (pel)