Česko se podle Babiše bude k plánům Bruselu na dosažení uhlíkové neutrality stavět pragmaticky. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Premiér Babiš „kývl nekývl“ na nový Evropský úděl, tedy program radikálního snižování uhlíkových emisí v EU, aby tím neohrozil dotace z evropských fondů. V rozhovoru pro Právo Babiš uvedl, že se Česko bude k plánům Bruselu na dosažení uhlíkové neutrality stavět pragmaticky. S tím, že se podle Babiše Česko nenechá strhnout k „fanatickým zeleným opatřením“, která by ohrozila tuzemský průmysl a pracovní místa.

„Kývl nekývl,“ odpověděl Babiš na otázku, proč při jednání v Bruselu koncem loňského roku kývl za Česko na nový Zelený úděl, tedy plán Evropské komise na dosažení „uhlíkové neutrality“ v roce 2050. Přitom, Polsko se „Zeleným údělem“ nesouhlasilo.

„To, že se k deklaraci Varšava nepřipojila, je dáno politickým i pragmatickým rozhodnutím. My jsme řekli, že uzavřít uhelné elektrárny a dosáhnout uhlíkové neutrality v ČR můžeme, jen když budeme investovat do jádra. Za to jsem bojoval sám proti všem,“ prohlásil Babiš v rozhovoru.

„Šlo o taktické vyjednávání i kvůli tomu, abychom získali peníze z evropských fondů. S Polskem jsme také prosadili vznik transformačního fondu, kde má být asi 100 miliard eur,“ vysvětlil premiér ČR.

„Pro nás je klimatická změna otázka sucha, zabezpečení vody pro lidi, průmysl, zemědělství a boj proti kůrovci. Každému je asi jasné, že s klimatem se něco děje a že to začíná mít dopad na naše životy,“ uvedl dále Babiš.

„Máme plán, jak zachytávat dešťovou vodu pro města a obce, projekty na výsadbu stromů a sazenic. Máme kotlíkové dotace a postupně se chceme připravit na to, jak ukončit spalování uhlí,“ vysvětlil premiér s tím, že kritizuje „hysterii zeleného europarlamentu“.

„Evropa má podstatně víc a jiných problémů než od rána do večera mluvit o klimatické změně,“ konstatoval Babiš.

Informoval dále o tom, že chce přijít s návrhem zákona, který by v Česku omezil dotace na solární elektrárny.

„Zatím analyzujeme, zda dotace na obnovitelné zdroje nejsou překompenzované.“.

„Určitě návrh předložím tak, aby byl v souladu se zákonem,“ doplnil premiér.

Prohlásil dále, že si Česko nenechá od Evropy vnucovat věci, které by měly ohrožovat tuzemské hospodářství.

„Určitě se nenecháme strhnout k fanatickým zeleným opatřením, která by ohrožovala náš průmysl. To se radši budeme soudit a budeme se v nejhorším dohadovat o sankcích,“ podotkl Babiš. (sfr)