Babiš by podle návrhu byl vlastníkem fondů, ale nikoliv Agrofertu.

Do návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů firem dopsalo ministerstvo spravedlnosti ustanovení, které by pomohlo premiérovi Andreji Babišovi ve sporu o tom, jestli je ve střetu zájmů. Podle návrhu by byl Babiš považován za vlastníka fondů, do kterých vložil svou firmu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka Agrofertu.

Podle auditu Evropské komise je Babiš skutečným vlastníkem Agrofertu. Premiér se tak dopouští střetu zájmů i přesto, že podnik vložil do svěřenských fondů.

Změna se v novele zákona o evidenci skutečných majitelů objevila až po meziresortním připomínkovém řízení. Dodatek navrhlo ministerstvo financí (MF), které vede Alena Schillerová (za ANO).

Vsuvka z pera MF říká, že místo toho, aby bylo možné vyvrátit zákonnou domněnku, že příjemce prospěchu z fondů je majitelem fondu, má být tato domněnka nevyvratitelná. V praxi to znamená, že by Babiš byl majitelem fondů, ale nikoliv firem, které do nich vložil.

„Přitom jsou fondy pouze schránkou, do které své firmy Andrej Babiš ‚zaparkoval‘. Veškeré podnikatelské aktivity provádí právě jednotlivé korporace ve fondech,“ uvedla Transparency International (TI), která na podezřelou změnu upozornila.

Podle TI taková úprava nedává smysl a jde proti duchu směrnice EU, kterou zákon implementuje. Podle analýzy Transparency navíc míří změna na tak úzký okruh firem, že se může jednat o snahu zvrátit potvrzený střet zájmů premiéra Babiše.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti, které zákon připravovalo, ale uvedl, že návrh textu směrnice odpovídá.

„Směrnice neumožňuje posuzovat skutečného majitele korporace v případě, že je taková korporace ve svěřenském fondu, jinak než v ostatních případech. Od tvrzení, se kterými pracuje TI, se musí ministerstvo distancovat,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka.

Audit Evropské komise dorazil do Česka v listopadu loňského roku. Babiš podle něj porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Podle komise Babiš nadále ovládá Agrofert a fondy jsou jen zástěrkou.

Zainteresovaná ministerstva několik dní po obdržení auditu mlžila. Snažila se veřejnost přesvědčit, že se nejedná o finální verzi dokumentu. Po tlaku veřejnosti a médií ale přiznala, že jde o konečnou verzi.

Česko zřejmě přijde o stovky milionů korun vyplacených na dotacích.