Tržby obchodníků v Česku vyskočily o posledním předvánočním víkendu o pětinu.

Tržby obchodníků v Česku stouply o posledním předvánočním víkendu o pětinu. Meziročně vzrostly o dvacetinu až desetinu procent. Lidé nakupovali nejvíce dárkové poukazy, elektroniku, alkohol nebo balicí papír. 

„Dárky v tuto chvíli shánějí už jen opozdilci. Asi nepřekvapí, že častěji jsou to muži. Zájem o tradiční zboží se v e-shopech v těchto dnech přesouvá do kategorie poukázek,“ uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Největší zájem byl podle ní o masáže, wellness balíčky a romantické pobyty. Lidé mají v oblibě také poukazy na adrenalinové zážitky.

Řetězci Globus vzrostl obrat proti předchozím předvánočním víkendům zhruba o pětinu, uvedla mluvčí Rita Gabrielová.

Zákazníci tam nejvíce nakupovali bílou elektroniku, televize, mobilní telefony nebo počítače a tablety.

Kaufland letos v prosinci podle mluvčí Renaty Maierl proti běžným měsícům zvýšil obrat v průměru o 16 procent. Počet zákazníků stoupl meziročně o 5 procent.

„Nárůst jsme zaznamenali zejména u čerstvých úseků. Zákazníci mají největší zájem především o uzeniny, maso, ovoce a zeleninu,“ sdělila mluvčí Renata Maierl.

A zvýšené tržby potvrdily i další obchody, např. Tesco nebo Datart.

V minulých dnech byly hlášeny i komplikace při placení kartou. Platby buď trvaly nekonečně dlouho, nebo byly úplně zamítnuty. V neděli už žádné výraznější problémy nenastaly. (pel)