Česká pošta zdraží základní služby.

Česká pošta zdraží od začátku ledna některé služby. Doporučená psaní podraží o 3 koruny, stejně jako cenná psaní nebo poštovní poukázky A a C. Cena obyčejného dopisu zůstane stejná, pošta však zavede dvourychlostní doručování. Doručení do druhého dne bude dražší o 7 korun.

Česká pošta je státní podnik se zhruba 31 tisíci zaměstnanci. Po skupině Agrofert se jedná o druhou největší českou firmu co do počtu zaměstnanců. Největší česká doručovací služba plánuje stavy zaměstnanců v příštích šesti letech snížit o 7 tisíc.

Společnost se totiž loni dostala do miliardových ztrát. Propouštění je součástí restrukturalizačních plánů, které mají do roku 2021 vrátit poštu k zisku v řádu desítek milionů korun. Zisku má napomoci také zdražení některých služeb.

Za zaslání doporučeného dopisu do 50 gramů zaplatí v příštím roce zákazník 47 Kč namísto současných 44 korun. Cenné psaní ve stejné kategorii vyjde na 55 korun. Poslat částku do 5000 Kč poukázkou A si nově vyžádá 39 Kč, dobírkou pak 48 Kč. Poukázky typu D s urychlenou výplatou do 1000 Kč zdraží o 14 Kč.

Od února zavádí pošta také pozměněný prioritní režim, ve kterém bude psaní doručeno do druhého dne. Psaní do 50 gramů vyjde v tomto režimu na 26 Kč. Pokud by zákazník poslal dopis v režimu ekonomickém, zaplatí 19 Kč.

Podle zákona schvaluje ceny základních vnitrostátních služeb Český telekomunikační úřad. Tyto se musí odvozovat od reálných nákladů.