Poslanci z řad ANO, ČSSD a KSČM přehlasovali senátory a odsouhlasili původní verzi daňového balíčku, který od ledna 2020 zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard, zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí a zdaňuje technické rezervy pojišťoven.

Spotřební daň na alkohol a tabák se od příštího roku zvýší. Vzroste i zdanění loterií nebo poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Sněmovna zamítla senátní úpravu vládního daňového balíčku. Poslanci z řad ANO, ČSSD a KSČM senátory přehlasovali a schválili původní verzi daňového balíčku.

Senátoři odmítli vyšší zdanění loterií i zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí.

Pro původní verzi hlasovalo 108 poslanců z řad ANO, ČSSD a KSČM. Proti se postavilo 78 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Opozice během projednávání obvinila vládu, že se jen snaží najít peníze do státního rozpočtu.

„Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, ale činí pravý opak,” kritizovala balíček poslankyně STAN Věra Kovářová.

Spotřební daň z cigaret a zahřívaného tabáku by od příštího roku měla stoupnout  z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby.

Podle tabákových firem by se tak cena jedné krabičky mohla zvýšit až o 13 korun. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret.

Spotřební daň z lihu by se pak měla navýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu.

U hazardních her se ministerstvo chystá zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

Součástí „balíčku“ je i zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun.

Mezi nejvíce kritizované předlohy patřilo zdanění části technických rezerv pojišťoven. Pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Schválený daňový balíček nyní dostane k podpisu prezident. (pel)