Stát chce převzít absolutní vládu nad vybranými surovinami, jako jsou zlato, lithium, uran, rubidium a cesium.

Stát chce převzít absolutní vládu nad vybranými surovinami, jako jsou zlato, lithium, uran, rubidium a cesium. Nově budou státem považovány za superstrategické suroviny České republiky. Jejich možnou těžbu musí vždy nejdříve posoudit stát.

V České televizi to oznámil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Se záměrem počítá připravovaná surovinová politika České republiky, která míří do meziresortního připomínkového řízení.

U zmíněných zdrojů nebude podle Havlíčka platit současná praxe, že kdokoliv si zažádá o jejich geologický průzkum a provede jej, tak poté může začít těžit.

„U těchto pěti surovin to bude ještě tak, že to bude muset jít přes ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu na vládu. A vláda bude moci rozhodnout, jestli ano, nebo ne,“ uvedl ministr.

„Pokud Česká republika dojde k tomu, že ji tento geologický průzkum nezajímá, tak to půjde na komerční subjekty,“ yvsvětlil dále.

O roli státu při těžbě nerostných surovin se v posledních měsících debatuje především v souvislosti s možnou těžbou lithia u Cínovce v Krušných horách. Záměr na těžbu tohoto kovu v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před předloňskými parlamentními volbami.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) krátce před volbami podepsala s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) memorandum o těžbě. Dokument následně kritizovaly hnutí ANO a komunisté.

V březnu roku 2018 Česko memorandum vypovědělo. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil dokument za nesmyslný a neplatný.

Firma má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje.

Letos v červenci bylo oznámeno, že možnosti těžby lithia v Česku prozkoumá energetická skupina ČEZ, vlastněná ze 70 procent státem.

ČEZ tehdy uvedl, že EMH, která má na těžbu u Cínovce přednostní právo, půjčí dva miliony eur (51,2 milionu Kč) a následně se rozhodne, zda do EMH vstoupí.

„ČEZ má čas se vyjádřit do 31. března,“ řekl Havlíček.

V listopadu EMH uvedla, že se s ČEZ podmínečně dohodla na strategickém partnerství a výrazné investici do cínoveckého projektu. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu Kč) podíl 51 procent ve firmě Geodet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu.

Velká část lithia se využívá pro baterie do elektromobilů. Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a baterií by poptávka po lithiu měla do roku 2025 vzrůst trojnásobně.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – většina z toho na Cínovci. Menší množství se nachází ve Slavkovském lese. (sfr)