Státy EU a europarlament se shodly na rozpočtu EU pro rok 2020.

Členské státy Evropské unie se shodly s europarlamentem na unijním rozpočtu pro rok 2020. Kompromisní návrh počítá s částkami 168,7 miliardy eur (4,3 bilionu Kč) pro smluvní závazky a 153,6 miliardy eur (3,9 bilionu Kč) pro skutečně provedené platby. Prioritou je boj s klimatickými změnami nebo financování digitalizace. 

„Jsem rád, že obě instituce sdílejí stejné priority. Boj s klimatickými změnami, financování vědy a výzkumu a také zajištění toho, aby bylo postaráno o mladé lidi a zmírněn dopad migrace,” řekl státní tajemník finského ministerstva financí Kimmo Tiilikainen.

Členské státy, které většinou usilují o nižší rozpočet než Evropská komise a Evropský parlament, se v září shodly na částkách 166,8 miliardy eur v závazcích a 153,1 miliardy eur v platbách.

Parlament se v říjnu sjednotil na požadavku 171, respektive 159,1 miliardy eur.

Státy i europarlament mají nyní dva týdny na to, aby vyjednaný kompromis formálně schválily.

Roční rozpočet EU stanovuje všechny výdaje a příjmy Evropské unie na jeden rok. Zajišťuje financování politik a programů EU v souladu s jejími politickými prioritami a právními závazky.

Pokud jde o výdaje, rozpočet EU odděluje prostředky na závazky od prostředků na platby.

Závazky představují právní závazky k vynaložení prostředků, které je možné v daném rozpočtovém roce podepsat např. smlouvy, grantové dohody a rozhodnutí.

Platby zahrnují výdaje, které jsou splatné v běžném roce. Ty pocházejí z právních závazků ze stejného roku nebo z let předchozích.

(pel)