Vláda schválila 7procentní digitální daň pro internetové giganty podnikající na českém území.

Internetoví giganti jako Google nebo Facebook nalijí do Česka miliardy. Vláda schválila digitální daň ve výši 7 procent. Zahraniční firmy podnikající na českém území přinesou do českého rozpočtu až 5 miliard korun. 

„V dané chvíli myslím, že je na tom všeobecná shoda. Firmy tady prokazatelně dosahují tržeb, ale daní to jinde. Je to vysoce nespravedlivé,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy Kč), které na našem území dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 50 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

Zasáhne tak největší globální hráče, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple.

Do českého rozpočtu by zdanění mělo přinést až 5 miliard korun.

Návrh zákona nyní poputuje do sněmovny, poté ho musí ještě podepsat prezident. Opoziční strany se zdaněním ve výši sedmi procent nesouhlasí. ODS by chtěla nižší sazbu, Piráti zase zavedení daně na celoevropské úrovni.

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů ale ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Jednotlivé země EU proto přistoupily ke zdanění digitálních koncernů na národní úrovni.

Internetové giganty zatížila digitální daní už Francie. Tamní parlament schválil zavedení daně na národní úrovni a uvalí tak 3procentní daň na velké mezinárodní internetové firmy.

Návrh na zavedení digitální daně už schválil také rakouský kabinet. Rakušané počítají od roku 2020 s pětiprocentní daní.

(pel)