Léto roku 2019 bylo podle vědců jedním z nejteplejších v historii měření teplot. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Léto roku 2019 bylo podle vědců jedním z nejteplejších v historii měření teplot. Od května do srpna letošního roku padlo téměř 400 teplotních rekordů naměřených ve 29 zemích ležících severně od rovníku: nejčastěji v Německu, Francii a Nizozemsku.

Naznačila to nejnovější studie kalifornského klimatického institutu Berkeley Earth, podle něhož od 1. května do 30. srpna letošního roku padlo téměř 400 teplotních rekordů

Na mnoha místech Evropy překračovaly teploty 40 stupňů ve stínu. Tropické teploty panovaly ve dne i v noci.

Koncem června překonala absolutní teplotní rekord Francie. Ve Vérargues na jihu země naměřili 28. června 46 stupňů Celsia.

Nová teplotní maxima zaznamenaly také  Belgie, Německo, Nizozemsko či Velká Británie.

Hlavní autor studie Robert Rohde upozornil na to, že některé stanice mají historii měření starší než 150 let. Přesto právě letos zaznamenaly nová teplotní maxima.

Obecně se analýza kalifornských vědců zaměřila na stanice ležící na severní polokouli s historií měření nejméně 40 let.

Podle Rohdeho je rostoucí počet teplotních rekordů spojen hlavně s klimatickými změnami.

„S tím, jak se Země otepluje, je pro měřící stanice stále jednodušší dosáhnout nových teplotních maxim.“

V minulosti se nová maxima objevovaly asi na dvou procentech měřících stanic. V posledních letech – včetně roku 2019 – to je ale nejméně pět procent.

BBC uvedla, že letošní července byl nejteplejším měsícem historie nejen v Evropě, ale po celém světě. Dosavadní rekord přitom držel měsíc července roku 2016, kdy meteorologové naměřili o 0,04 stupně Celsia méně. (sfr)