Český prezident Miloš Zeman chce odvolat uznání Kosova jako samostatného státu. Uvedl to návštěvě Bělehradu po setkání se svým srbským protějškem Aleksandrem Vučićem. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman chce, aby Česká republika přestala uznávat Kosovo jako samostatný stát. Hodlá to projednat s ústavními činiteli. Zeman to uvedl po jednání se svým srbským protějškem Aleksandrem Vučićem při návštěvě Bělěhradu. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států.

„Až teď budeme mít – a to je asi tak za měsíc – poradu nejvyšších ústavních činitelů, tak se zeptám, zda by bylo možné, aby se toto udělalo“, uvedl Zeman k otázce možného odvolání Kosova samostatným státem.

Už po příletu do Srbska Zeman řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo. To vzápětí odvolalo svou účast na čtvrtečním summitu premiérů visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a zemí západního Balkánu v Praze.

„Stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států,” řekl Zeman na adresu představitelů Kosova v souvislosti s předvoláním kosovského premiéra před haagský tribunál kvůli podezření ze zločinů za války v letech 1998 a 1999. Zdůraznil nicméně, že jde o jeho „osobní názor”.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území.

Většina členských států OSN včetně Česka samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli.

Významným tématem česko-srbských jednání byla také ekonomická spolupráce. Zemana do Srbska doprovází podnikatelská delegace, kterou tvoří asi 50 zástupců českých firem.

(pel)