Itálie povolí vylodění více než stovce migrantů, které si následně rozeberou země EU.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini nechá vylodit stovky uprchlíků, kteří od minulého týdne čekají na palubě lodi pobřežní stráže Gregoretti. Zachráněné migranty si mezi sebe rozdělí 5 členských zemí Evropské unie (EU) a italská katolická církev.  

„Vydám povolení k vylodění v nejbližších hodinách,“ uvedl Salvini.

V minulém týdnu zachránila italská pobřežní stráž 140 běženců. Salvini však odmítl plavidlo nechat zakotvit a loď tak čekala na povolení k vylodění ve vojenském přístavu Augusta na Sicílii.

Itálie pak umožnila vystoupit 16 nezletilým migrantům, které slíbilo přijmout Německo.

Zbývajících 116 uprchlíků by si na základě společné dohody měly mezi sebe vedle Německa rozdělit i Francie, Irsko, Portugalsko a Lucembursko. O běžence se chce postarat také italská katolická církev.

Itálie za rok zabránila zakotvení 19 lodí s celkem 2500 migranty. Tamní vláda prosazuje politiku „zavřených přístavů“ ve snaze omezit příliv migrantů.

Italské úřady byly kritizovány s tím, že „kriminalizace“ záchrany migrantů ve Středozemním moři prodlužuje utrpení už beztak trpících lidí.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Od nástupu nového kabinetu zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, chce Salvini vytlačit vysokými pokutami.

V případě, že vplují do italských vod bez povolení, hrozí jim vysoké pokuty v rozmezí 10 tisíc až 50 tisíc eur. Pokud plavidlo italské nařízení poruší opakovaně, může být zabaveno.

(pel)