Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s příští šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou změnil postoj ke klimatické dohodě. Česko by podle něj mohlo přestat blokovat klimatickou neutralitu, ale bude to stát miliardy korun...(Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s příští šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou otočil. Česká republika by podle něj mohla přestat blokovat klimatickou neutralitu, jejíž dosažení si členské země EU stanovily do roku 2050. Podle českého premiéra to bude Česko stát miliardy korun. Ještě v červnu na summitu v Bruselu přitom Babiš označil uhlíkovou neutralitu za nesmysl.

Český premiér si nyní podle svých slov umí představit, že by Česko stejně jako ostatní unijní státy vypouštělo jen tolik emisí skleníkových plynů, které dokáže z atmosféry uložit.

„Uhlíková neutralita nás bude stát dost peněz, musíme investovat miliardy a máme nějaké představy, jak bychom mohli získat dodatečné fondy,“ prohlásil podle serveru iRozhlas.cz.

Dále poznamenal, že Česko musí mít svobodu postavit svůj energetický mix na jaderné energetice.

Ještě v červnu na summitu v Bruselu přitom Babiš označil uhlíkovou neutralitu za nesmysl.

„My máme cíl do roku 2030, dnes jsme 2019. Pro mě je tady velký tlak mluvit o cíli 2050, nevím proč,“ uvedl český premiér.

Podle něj se jedná o „absurdní situaci“ a nedovede si představit, že v roce 2050 v Evropě nebudou žádné emise, „žádná auta na spalovací motory, sváření, spalování plynu“.

„Proč máme řešit teď, 31 let dopředu, rok padesát, jenom proto, že je tu teď taková klima atmosféra,“ tvrdil.

Česko tehdy společně s Polskem a Maďarskem a Estonskem zabránily EU, aby přijala jasný dlouhodobý cíl klimatické neutrality.

Už na červencovém obědě s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU ale uvedl, že Česko se přiklání ke snaze unie o zlepšení klimatu, nechce ale ohrozit českou ekonomiku.

(pel)