Německo udělilo v loňském roce migrantům skoro tisíckrát víc azylů než Česko.

V Německu získalo azyl v roce 2018 celkem 41 368 uprchlíků, zatímco v Česku to bylo jen 47. Němci tak schválili skoro tisíckrát více žádostí migrantů oproti ČR. V loňském roce požádalo o ochranu v Česku celkem 1701 běženců, což je vůbec nejvíce od roku 2007, zatímco v Německu to bylo přes 185 tisíc uprchlíků. 

Upozornil na to německý magazín Focus.

„Česko patří s ostatními visagrádskými státy Polskem, Maďarskem a Slovenskem k rozhodným odpůrcům přerozdělování žadatelů o azyl v Evropské unii,“ napsal Focus.

Současně upozornil, že Česko kvůli svému postoji a nízkému počtu udělených azylů kritizují organizace pomáhající uprchlíkům.

Magazín srovnal statistiky mezi Českem a Německem.

Jako příklad nepoměru zmínil to, že v Německu podle spolkového ministra vnitra požádalo v roce 2018 o azyl 185 853 lidí, z čehož necelých 162 tisíc byly takzvané prvožádosti. V Česku pak bylo 1701 zájemců o azyl, což je vůbec nejvíce od roku 2007.

V přepočtu na vydané azylové žádosti bez dalších kladně vyřízených souhlasů s doplňkovou ochranou vyplývá ze statistiky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), že Německo loni udělilo azyl v 19,1 procentech rozhodovaných případů.

V Česku o ochranu usilují především Ukrajinci, Gruzínci, Kubánci, Arméni, Vietnamci a Uzbekové, v Německu nejvíce žádostí podávají Syřané, Afghánci a Iráčané.

(pel)