ČSSD přišla o 2 000 členů

ČSSD přišla o 2 000 členů, nyní jich má 13 485. To je jen o kousek méně, než má aktuálně ODS se 13 563 členy.  V lednu 2016 přitom měli sociální demokraté 21 356 členů, tedy o 7 871 členů více. Informoval o tom deník Právo.

Počet členů se během posledních let konstantně snižoval. Z 21 356 v roce 2016 se dostali na 18 967 v roce 2017. Ještě v květnu letošního roku bylo v ČSSD 15 624 členů, v červnu již pouhých 13 485. Důvodem odchodu mnohých bylo nové rozhodnutí strany týkající se stranických poplatků. Kdo nezaplatí příspěvky, pozbyde členství.

„Je to věc, kterou jsme čekali, protože jsme zavedli ve stanovách striktnější povinnosti při placení příspěvků. Bylo to na žádost krajů. Je stanoveno, že kdo do 30. června nezaplatí příspěvky, tak pozbývá členství. V minulosti to takto přísné nebylo. Toto je asi výsledek. Teď budeme dělat všechno pro to, abychom zase některé členy nabrali,“ řekl Právu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Běžný příspěvek přitom dělá 300 korun. Důchodci a studenti mají slevu, platí tedy jen sto korun. Veřejní funkcionáři se s poplatky naopak vyšplhají až k padesáti tisícům.

„Vystihuje to stav, který ve straně bohužel panuje, i to, jak vůči veřejnosti vypadáme. Pokud nyní, když jsou špatné časy, odcházejí ze strany lidé, kteří do ní vstoupili pouze z vlastního prospěchu, tak ať jdou. Pokud však odcházejí i dlouholetí členové, srdcaři, je to pro stranu hodně špatné,“ napsal Právu plzeňský poslanec Václav Votava.

„Často se setkávám s tím, že někteří členové se doslova stydí říci ‚jsem sociální demokrat‘. Potřebujeme nejen program, který lidi zase zaujme a přesvědčí, ale především silné, charismatické a rozhodné osobnosti. A ty já bohužel postrádám,“ dodal Votava pro Právo.

Podle Šéfa ústecké krajské ČSSD Miroslava Andrta je za odchodem členů neúspěch v komunálních volbách ve větších městech a nespokojenost s aktuální celostátní politikou ČSSD.

(sle)