Ve Francii zavádějí po vzoru Německa tvrdé restrikce svobody slova na internetu.

Macronova Francie po vzoru merkelovského Německa začne tvrdě trestat názory uživatelů sociálních sítí, včetně diskriminace na základě vyznání a rasy. Sociálním sítím bude za každé porušení nového zákona ve Francii hrozit pokuta v přepočtu až 32 milionů korun.

Dolní komora francouzského parlamentu podpořila nová legislativní opatření, která by po nahlášení ze strany uživatelů dávala internetovým platformám 24hodinovou lhůtu na odstranění projevů nenávisti.

Pokud zákon s tímto opatřením vstoupí v platnost, bude sociálním sítím za jeho porušení hrozit pokuta až 1,25 milionu eur (bezmála 32 milionů Kč).

Schválené znění se nakonec týká podněcování k nenávisti, násilí a diskriminaci a urážek na základě rasy a vyznání.

Dále zahrnuje výzvy k teroristickým činům, obhajování terorismu a také sdělení obsahující prvky kuplířství, obtěžování a dětské pornografie.

Jednodenní lhůta by se vztahovala na nahlášené příspěvky, které jsou „zjevně“ nezákonné.

Pro návrh hlasovali zákonodárci strany Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona a zástupci Socialistické strany. Ostatní poslanecké kluby byly proti.

„To, co není tolerováno na ulici, by nemělo být tolerováno ani na internetu,“ uvedla autorka opatření Laetitia Aviaová z Macronova REM.

Po schválení návrhu budou muset internetové vyhledávače přestat na zakázaný obsah odkazovat.

Francouzský návrh je inspirován Německem, kde podobný zákon platí od ledna 2018. Jeho účinnost je ale podle expertů těžké vyhodnotit. Podle Le Monde po jeho zavedení rozhodně z německého internetu nenávistné projevy nezmizely. (sfr)