V Hongkongu dobyli nespokojení občané parlament.

Nespokojení občané v Hongkongu dobyli a poničili budovu parlamentu. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová protesty a poničení parlamentní budovy skupinou protestujících odsoudila. Stíhání původců násilí ze strany protestujících požaduje Čína, jejíž součástí se stal Hongkong před 22 lety. 

Právě dvaadvacáté výročí předání Hongkongu pod čínskou správu doprovázely další mohutné protesty proti politickým poměrům v tomto regionu a proti návrhu zákona umožňujícího vydávání osob k trestnímu stíhání do pevninské Číny.

V parku v centru města pokojně demonstrovalo 190 tisíc lidí. Skupina těch nejvíce nespokojených ve večerních hodinách postupně prorazila kovovou bránu a skleněný vchod budovy parlamentu a tisíce demonstrantů poté areál několik hodin okupovaly.

Policie po půlnoci místního času téměř všechny rozehnala i za použití slzného plynu.

„Tento druh násilného chování má dopad na základní hodnoty právního státu. Rozhořčilo mě a musím jej důrazně odsoudit,“ řekla správkyně Hongkongu Lamová.

Pohrozila přitom, že ty, kteří porušili zákon, se vláda bude snažit postavit před spravedlnost.

Čínská centrální vláda pustošení místního parlamentu v úterý rozhodně odsoudila a vyjádřila podporu místním úřadům při trestním vyšetřování „strůjců násilných činů“.

„Tyto závažné a nezákonné činy pošlapávají právní stát v Hongkongu, ohrožují společenský řád v Hongkongu a škodí základním zájmům Hongkongu,“ prohlásil mluvčí čínského úřadu pro záležitosti Hongkongu a Macaa.

Správkyně Hongkongu zpochybnila stížnosti demonstrujících, že na jejich požadavek ohledně zrušení sporného zákona vláda nereagovala.

Vysvětlila, že když se zákon stáhne z programu zákonodárců bez udání času, kdy o něm budou znovu jednat, zákon z agendy automaticky zmizí s koncem parlamentu ve stávajícím složení v červnu 2020.

Čínská státní média v úterý prolomila mlčení kolem hongkongských demonstrací a přinesla informace o policejním rozhánění demonstrantů v ulicích. Peking zatím demonstrace bagatelizoval. (sfr)