Muslimky ve Francii se koupaly v burkinách i přes zákaz koupaliště. Usilují o právo koupat se zahalené. (Foto: Alliance Citoyenne de l'Agglomération Grenobloise)

Muslimky ve francouzském Grenoblu porušily zákaz tamního koupaliště a koupaly se v burkinách, které jsou podle nich součástí jejich kultury a symbolem islámu. Muslimské ženy se tím prý snaží poukázat na to, že by měly mít stejná práva jako ostatní obyvatelé. 

Za práva muslimek ve Francii bojuje organizace Občanská aliance. V bazénu Jean Bron je zakázáno nosit burkini.

I přesto se však muslimky rozhodly do bazénu vyrazit právě ve zmíněných burkinách. Jejich protest je součástí „operace burkini“, kterou zahájily v polovině května letošního roku.

„Máme sen, chceme se bavit ve veřejných bazénech jako všichni ostatní občané, doprovázet naše děti, kdykoli chtějí jít plavat, když je v Grenoblu v létě velmi horko,“ uvedla jedna z protestujících pro BBC.

„Musíme bojovat proti diskriminačním politikám a předsudkům ve Francii, protože jsme vlastně byly zbaveny občanských práv na přístup k veřejným službám a infrastrukturám ve městě,“ dodala.

Plavčíci je poté upozornili, že takto oděné do bazénu nesmí. Někteří návštěvníci ale muslimky dokonce v jejich akci podporovali.

Ženy následně dostaly pokutu 35 eur (asi 900 korun).

Muslimky žádají, aby veřejné bazény, které v současnosti po ženách vyžadují nošení bikin nebo jednodílných plavek, upravily své předpisy také pro nositelky burkin.

Na incident okamžitě zareagovala europoslankyně Marine Le Penová, podle které nemají tyto plavky ve Francii místo.

(pel)