Premiér Babiš si chce stěžovat Junckerovi na bruselské auditory, kteří vyšetřují Babišův střet zájmů ve vazbě na dotace pro firmy Agrofertu. (archivní foto)

Střet zájmů premiéra Babiše zesiluje ještě více samotný premiér Babiš. Nejnověji se o to přičinil tím, že oznámil, že si chce stěžovat šéfovi Evropské komise Junckerovi na bruselské auditory, kteří vyšetřují dotace pro firmy Agrofertu. Prý jsou nekompetentní. Prý dokonce šikanovali české úředníky.

Babišovy stížnosti jsou nejenom absurdní, ale jsou navíc naprosto nepřijatelné.

Především, pokud auditoři pracující pro Evropskou komisi přistupovali tvrdě a nekompromisně vůči tuzemským státním úředníkům, pak je to plně na místě. I tuzemští státní úředníci by měli mít možnost pravidelně ochutnávat medicínu, kterou oni sami dávají zakusit tuzemským „klientům“, tedy úřednicky neprivilegovaným občanům.

V tom to by si měl premiér rozmyslet, čí zájmy ve své vrcholné exekutivní funkci hájí. Zda zájmy neprivilegovaných občanů nebo zájmy státních úředníků. Skutečná odpověď je přitom všem zřejmá: Babiš vždy hájí zájmy tak, aby z toho měl největší prospěch on a jeho podnikatelské impérium, „přeparkované“ dočasně do obskurně účelového a formálního úkrytu zvaného „svěřenské fondy“.

Pokud si však premiér chce stěžovat Junckerovi na chování auditorů, pak tím Babiš jen čím dál více ozřejmuje svůj střet zájmů. Zesiluje jej na absolutní maximum.

Je to nepřípustná situace. Premiér vlády ČR je členem Evropské rady, která je z jistého pohledu nadřazeným orgánem Evropské komise, tedy i nadřazeným orgánem J. C. Junckera.

Babiš, jako předseda vlády, má formálně vzato reálnou možnost v celé záležitosti (svého střetu zájmů) politicky tlačit na šéfa Evropské komise a nutit Junckera k zásahu shora do Babišovy kauzy. Samozřejmě, ingerence konané v tom smyslu, aby vyšetřování Babišova střetu zájmů probíhalo nikoliv nestranně, ale naopak, na základě takového či onakého politického zadání, jež spolu dohodnou Babiš s Junckerem…

Nelze samozřejmě tvrdit, že k něčemu takovému v tomto konkrétním případě skutečně dojde.

Tento vývoj, kdy se premiér Babiš na základě své politické funkce snaží ovlivnit vyšetřování ve své vlastní (nepříjemné) kauze, však jen v plné nahotě dokazuje absolutní neslučitelnost funkce předsedy vlády s „funkcí“ dotovaného velkopodnikatele, jehož poloukryté firmy masivně čerpají (či čerpaly) evropské dotace.


ZPRÁVA, 5. 6. 2019

Babiš si chce stěžovat Junckerovi na auditory. Prý jsou nekompetentní

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce na červnovém summitu EU mluvit o auditu ke svému údajnému střetu zájmů s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Auditoři se podle Babiše chovali skandálně a jsou nekompetentní, prohlásil premiér před odletem do britského Portsmouthu na oslavy 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii.

Babiš popřel, co v úterý uvedl ve Sněmovně, že se v Portsmouthu bude o auditu bavit s přítomnými evropskými premiéry.

„Určitě dneska ne, to není ani vhodné místo, ani vhodná chvíle,“ vysvětlil.

„Já zítra letím do Portsmouthu a tam uvidím několik evropských premiérů a budu s nimi o tom mluvit, protože to považuji za skandální. Že jsem prý ve střetu zájmů a ovlivňuji rozhodování o evropských dotacích,“ prohlásil Babiš v úterý ve Sněmovně.

Babiš ve středu veřejně prohlásil, že má informaci od ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), že dva čeští auditoři jednali se státními úředníky na úrovni šikany.

Předseda české vlády také zopakoval, že návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně jeho střetu zájmů je pochybný a že se kvůli němu a jeho bývalé skupině Agrofert žádné evropské dotace vracet nebudou.

Babiš trvá na tom, že ve střetu zájmů není. Ocenil úterní výzvu Sněmovny, aby ministerstva financí a místního rozvoje ve věci návrhu auditní zprávy důsledně hájila české zájmy. Zopakoval, že stanovisko českého státu vypracují úředníci.

Návrh auditní zprávy, který již obdržely tuzemské vládní orgány, uvádí, že Babiš má na Agrofert dál vliv a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.