Tunisko nepovolilo vylodění 75 migrantům. Další lodě s uprchlíky zadržela britská policie.

Tunisko zakázalo vylodění 75 migrantům zachráněných na moři. Do dvou dnů podle kapitána na lodi dojdou zásoby jídla a vody. Lodě s uprchlíky dopluly také k anglickým břehům. Britská policie zadržela 74 běženců, kteří se snažili dostat dál přes kanál La Manche. 

Migranti směřující z Afriky do Evropy uvízli v mezinárodních vodách poté, co lodi selhal motor. Nakonec je zachránil egyptský remorkér, který plul kolem. Posádka o uprchlících uvědomila Itálii a Maltu. Poté s nimi zamířila na jih Tuniska, ale tamní úřady vylodění zakázaly.

„Situace je vážná, na palubě je nás téměř 100 a nemáme zásoby jídla a vody na více než dva dny,“ řekl kapitán.

Ze 75 migrantů celkem 64 pochází z Bangladéše, 9 z Egypta, 1 z Maroka a 1 ze Súdánu.

S další velkou skupinou migrantů se potýkala také Velká Británie. Tam policisté zadrželi 74 uprchlíků, kteří k pobřeží připluli v osmi člunech. Další dvě lodě zadržely francouzské úřady ještě před vyplutím na francouzské straně průlivu.

Britský ministr vnitra Sajid Javid v lednu uvedl, že Lamanšský průliv se v roce 2018 pokusilo překonat na člunech 539 migrantů, z toho 80 procent v posledních třech měsících roku.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos přes moře do Evropy dostalo zhruba 16 800 migrantů, což je asi o čtvrtinu méně než ve stejném období loni.

Během plavby přitom letos zahynulo 410 lidí, loni to bylo 616. Minulý měsíc u tuniských břehů utonulo asi 60 migrantů z Bangladéše, kteří se z Libye chtěli dostat do Evropy.

(pel)